Počeo Ramazan, sveti mesec posta u islamu

Počeo Ramazan, sveti mesec posta u islamu

Ramazan, sveti mesec posta u islamu, počeo je večeras, zbog čega će se muslimani u narednih 30 dana uzdržavati od jela i pića od izlaska do zalaska sunca.

Vernici, za koje je cilj jednomesečnog posta približavanje bogu, moliće se u određeno vreme, čitati Kuran i donirati sredstva u dobrotvorne svrhe, a članovi porodice i prijatelji okupljaće se radi noćnih gozbi.

Mnogi muslimani ove godine neće moći lako da priušte praznične poslastice zbog skoka cena delimično podstaknutih ruskim ratom u Ukrajini. Iran, Egipat i Liban pogođeni su ekonomskom krizom koja je oslabila njihove valute i učinila proizvode još skupljim.

Ovogodišnji Ramazan će biti i u senci patnje stanovništva u Turskoj i Siriji, gde je prošlog meseca u zemljotresu poginulo više od 52.000 ljudi, kao i u zonama sukoba širom muslimanskog sveta, iako ponegde ima ohrabrujućih znakova mogućeg pomirenja.

Post je jedan od pet stubova islama i obavezan je za sve muslimane, iako izuzeci postoje za malu decu i za bolesne, i za žene koje su trudne, doje ili imaju menstruaciju. Putnici su takođe izuzeti, uključujući sportiste koji učestvuju na turnirima izvan svog grada.

Oni koji poste moraju da se uzdržavaju od jela, pića, pušenja i seksualnih odnosa od izlaska do zalaska sunca. Trebalo bi da se uzdržavaju i od psovanja, tuča i tračarenja tokom celog svetog meseca.