NSZ: Pada broj nezaposlenih u Srbiji

NSZ: Pada broj nezaposlenih u Srbiji

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje je oko 444.000 ljudi, što je za oko 18 odsto manje nego pre godinu dana. Svaki peti nezaposleni je mlad. Direktor NSZ Zoran Martinović izjavio je za RTS do posla najlakše dolaze inžinjeri informacionih tehnologija, elektronike, računarstva, mašinstva, građevine, ali i lekari sa specijalizacijama.

Zoran Martinović, direktor NSZ, rekao je za RTS da je broj ljudi na evidenciji za zapošljavanje smanjen zbog većih privrednih aktivnosti u svim delovima Srbije, zbog čega dolazi do rasta tražnje za radnicima.

„U ovom trenutku, povećan je uticaj aktivnih mera zapošljavanja i finansijskih podsticaja koje nudi NSZ, ali i druge institucije Vlade Srbije. Ne možemo zanemariti ni migraciona kretanja, ni demografske faktore koji utiču da je broj osoba na evidenciji značajno smanjen“, kaže Martinović.

Prema rečima direktora NSZ, najlakše dolaze do posla osobe sa visokim obrazovanje: inžinjeri informacionih tehnologija, elektronike, računarstva, mašinstva, građevine, kao i lekari sa specijalizacijama, farmaceuti.

Kaže da građevinska sezona stalno traži radnike iz te oblasti, ali i iz oblasti turizma i trgovine.

Prema njegovim rečima, u NSZ nisu primetili nikakve promene usled rata u Ukrajini, ali da se ne može reći da će tržište rada ostati imuno.

„Kao promenu možemo da primetimo da poslodavci podnose zahteve za izdavanje radne dozvole za ukrajinske državljane. Prisutni su i u realnom sektoru i u sferi sezonskih poslova, kada se traže poslovi u poljoprivredi“, objašnjava Martinović.

Ističe da će se do kraja godine zadržati pozitivni trendovi na tržištu rada.

„Očekujemo da anketa o radnoj snazi za drugi kvartal bude pozitivnija, kao i da se stopa nezaposlenosti smanji, imajući u vidu da je prisutno sezonsko zapošljavanje. Nezahvalno bi bilo dugoročno prognozirati“, kaže direktor NSZ.

Osim broja nezaposlenih, smanjuje se i broj korisnika novčanih naknada, kojih je trenutno oko 30.000. Martinović objašnjava da je reč o osobama koje su bile u radnom odnosu, ali su ostale bez posla.

Smatra da je dobro što se broj korisnika smanjuje, jer iz toga proizilazi da poslodavci radnike ne otpuštaju u velikom broju.

Na pitanje ko se najduže nalazi na evidenciji za zapošljavanje, Martinović kaže da prema njihovoj statistici, 35 odsto njih su iz kruga nekvalifikovanih ili polukvalifikovanih.

„Uključujemo ih u oblike prekvalifikacije i sticanja dodatnih znanja i veština, ali često nisu zainteresovani za te programe“, kaže Martinović.

Ističe i da poslodavci sve više traže mlade radnike, ali da je poželjno da imaju iskustvo i praktična znanja.

Dodaje da stariji od 50 godina teže dobijaju posao, ali da NSZ poslodavcima daje finansijske podsticaje za njihovo zapošljavanje.

Govoreći o zapošljavanju osoba sa invaliditetom, kaže da su prevaziđene predrasude koje su prema toj kategoriji postojale od strane poslodavaca.