CNN: SAD strahuju od jedinstva EU zbog smanjenja gasa – CNN

CNN: SAD strahuju od jedinstva EU zbog smanjenja gasa – CNN

Američka administracija „besno radi“ iza kulisa kako bi EU ostala ujedinjena protiv Moskve usred pada snabdevanja ruskim gasom evropskim kupcima, izvestio je CNN u sredu, pozivajući se na američke zvaničnike.

Postoji panika sa obe strane Atlantika zbog mogućnosti da Evropa ove zime doživi ozbiljne nestašice gasa, rekli su neimenovani zvaničnici toj televiziji.

„Ovo je bio naš najveći strah“, priznao je jedan od njih, upozoravajući da bi uticaj smanjenja gasa u Evropi mogao bumerangom na SAD, što bi dovelo do daljeg skoka cena gasa i struje za američke kupce.

Čitava situacija će takođe postati veliki test evropske otpornosti i jedinstva protiv Rusije, dodao je on.

Cene gasa u Evropi dostigle su u sredu 2300 dolara za hiljadu kubnih metara – najviši nivo od marta – nakon što je ruski gasni gigant Gasprom smanjio isporuke gasovodom Severni tok 1 na 20 odsto svog maksimalnog kapaciteta.

Kompanija je navela bezbednosne razloge za taj potez, rekavši da tehnički propisi zahtevaju remont turbine.

Ali izvori CNN-a su insistirali da je to zapravo bila odmazda za sankcije koje je EU uvela Rusiji zbog njene vojne operacije u Ukrajini. Odluka Gasproma stavila je Zapad u „neistraženu teritoriju“ kada je reč o tome da li će Evropa imati dovoljno gasa da preživi zimu, rekli su oni.

U utorak su se ministri energetike EU složili oko plana za smanjenje potrošnje gasa za 15 odsto od avgusta do sledećeg proleća, ali su američki zvaničnici sugerisali da ova mera bez presedana verovatno neće biti dovoljna da nadoknadi nestašice.

Bajdenova administracija poslala je u utorak američkog predsedničkog koordinatora za globalnu energiju Amosa Hohštajna u EU kako bi pomogao bloku da nekako sredi stvari, prenosi CNN.