Đoković u pritvoru, odluka večeras

Đoković u pritvoru, odluka večeras

Sudija Federalnog suda Australije Dejvid O’Kalahan objavio je da će odluka u sporu zbog poništenja vize i deportacije između Novaka Đokovića i imigracionog ministra Aleksa Hoka biti doneta u subotu u 23.30 po srednjeevropskom vremenu, a u međuvremenu je najbolji teniser sveta vraćen u imigracioni pritvor.

Tome je prethodilo kratko pripremno ročište na kome su se obe strane saglasile o rokovima za podnošenje pisanih podnesaka uoči glavnog pretresa, objavio je portal austrijskog lista Ejdž.

Prema istom izvoru, Đokovićevi zastupnici traže da spor razreši tročlano veće sudija, sa čime nije saglasan zastupnik države, pa će odluku tokom prepodneva saopštiti sudija O’Kalahan.

Ukoliko postupak bude vodilo veće sudija, pojašnjava Ejdž, ministar Hok neće imati načina da uloži žalbu na presudu bez obzira na njenu sadržinu.

Đoković je pre početka pripremnog ročišta, a posle razgovora sa imigracionim vlastima, u dogovoru sa sudom, u petak u 22 časa prebačen u pritvor na nepoznatoj lokaciji i nalazi se pod nadzorom graničnih službi.

Ministar Hok je u petak poništio Đokovićevu vizu, kako je saopštio, „zbog zaštite zdravlja i poštovanja zakona, i na osnovu toga da je to bilo u javnom interesu“. Naglasio je da je vlada premijera Skota Morisona „čvrsto posvećena zaštiti granica Australije, posebno u vezi pandemije kovid-19“.

Ranije ove sedmice, Đoković je uspešno dokazao pred okružnim sudom da je ispoštovao i zahteve koji se tiču medicinskog izuzeća za dobijanje australijske vize, koju mu je po sletanju u Melburn poništila granična policija.