Krizni štab: Kraći karantin, buster posle tri meseca, niža cena testa, izolacija sedam dana

Krizni štab: Kraći karantin, buster posle tri meseca, niža cena testa, izolacija sedam dana

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je nakon sednice Kriznog štaba da je broj građana pozitivnih na koronavirus sve veći, a epidemijska situacija izrazito teška i vanredna. Apelovao je na poštovanje postojećih mera, koje ostaju na snazi. Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković kaže da je na sednici Kriznog štaba analizirana trenutna epidemijska situacija u Srbiji.

„Vidimo da je broj građana koji su pozitivni na koronavirus sve veći i shodno tome i dalje proglašavamo epidemijsku situaciju kao izrazito tešku i vanrednu. U skladu s tim, želim još jednom da pozovem sve građane da aktivno učestvuju u sprečavanju prenosa virusa, odnosno da poštuju sve mere koje smo do sada donosili i koje u ovom trenutku važe“, istakao je Gojković. Kaže da su sve mere dobro poznate i odnose se pre svega na ograničavanje kontakta i sprečavanje širenja zaraze.

„Definitivno je jasno da su velika okupljanja, odnosno nepoštovanje epidemioloških mera u smislu nenošenja maski i nevođenja računa o higijenskim merama koje sprečavaju prenošenje virusa, ključni faktor u povećanju broja zaraženih“, naveo je Gojković. Kaže da je dobro što zdravstveni sistem odnosno kovid bolnice nemaju uobičajen prijem pacijenata sa teškom kliničkom slikom u odnosu na dosadašnje talase epidemije, što govori u prilog tome da u Srbiji dominira omikron soj koji je i najvećim delom odgovoran za naglo povećanje broja zaraženih.

„Nadamo se da ćemo uspeti u sledećem periodu upravo nošenjem maski, zabranom i ograničavanjem okupljanja da sprečimo dalje povećanje broja zaraženih pacijenata“, ističe Gojković. Gojković je rekao da je na sednici Kriznog štaba razgovarano i o početku škole na nivou centralne Srbije.

„Škole u Vojvodini su već krenule sa radom i od ponedeljka učenici osnovnih škola nastavljaju nastavu neposredno u klupama, a srednjoškolci će krenuti na kombinovanu nastavu. Što se tiče početka nastave u centralnoj Srbiji, u utorak će biti održane dodatne konsultacije vezane za početak nastave u osnovnim i srednjim školama na teritoriji cele Srbije, ali mislim da smo u ovom trenutku najbliži rešenju da se nastava odvija onako kako će se odvijati i u Vojvodini, odnosno neposredno u osnovnim, a u srednjim školama kombinovano“, objasnio je Gojković. Kaže da je u tom slučaju problem i registrovana pojava gripa, kojeg nije bilo prošle godine.

Na osnovu istraživanja u svetu i uvida domaćih stručnjaka, doneta je odluka da je za primanje treće doze vakcine dovoljno da prođe tri meseca od primanja druge. Skraćuje se i vreme izolacije sa deset na sedam dana, naveo je Gojković.

Svima koji žele da se testiraju na sopstveni zahtev biće smanjena cena pi-si-ar testa sa devet na šest hiljada dinara, a cena antigenskog sa 3.500 na 1.800 dinara.