Bugarska: Stranka bivšeg premijera najpopularnija

Bugarska: Stranka bivšeg premijera najpopularnija

Na vanrednim parlamentarnim izborima u Bugarskoj, koji će biti održani ove nedelje, barijeru može da prevaziđe šest partija, prenosi „Evropska istina“.

Na prvom mestu sa 23,7 odsto bio je blok koji čine stranke „Građanski pokret za razvoj Bugarske“ (GERB) bivšeg dugogodišnjeg premijera Bojka Borisova i Savez demokratskih snaga (SDS).

Partija „Nastavak promena” drugog bivšeg premijera Kirila Petkova, čija je ostavka izazvala prevremene izbore u Bugarskoj, dobija 16,9 odsto i trebalo bi da završi na drugom mestu.

Sledi turska etnička partija „Pokret za prava i slobode“, koja gravitira saradnji sa GERB-om, sa udelom od 12,3 odsto glasova. „Bugarska socijalistička partija”, koja je bila u poslednjoj vladinoj koaliciji, dobija 9,9 odsto glasova.

Na petom mestu je proruska Renesansna partija Kostadina Kostadinova, koja ima 9,9 odsto glasova. Na kraju, partija Demokratska Bugarska sa rezultatom od 7,8 odsto biće poslednja koja će preći barijeru – bila je i u poslednjoj koaliciji.

Prema istraživanju, populistički „Postoji takva nacija“ Slavija Trifonova (3,9), „Bugarski uspon“ Stefana Janeva, bivšeg ministra odbrane koji je podneo ostavku pošto je rat Ruske Federacije protiv Ukrajine nazvao „operacijom“ (2,5 odsto).

Nisku podršku uživa i pokret Maje Manolove „Ustani, Bugarska” (2,5%), koji je nastao iz velikih antivladinih akcija 2020. godine.

U anketi je od 17. do 23. septembra učestvovalo 1024 ispitanika starijih od 18 godina, ličnim intervjuom i onlajn anketom.

Kako je saopšteno, bugarski predsednik Rumen Radev odredio je 2. oktobar kao datum za održavanje četvrtih parlamentarnih izbora u zemlji manje od dve godine nakon raspada koalicione vlade reformskog premijera Kirila Petkova u junu.

Politička kriza u Bugarskoj počela je u junu, kada je populistička partija „Ima takav narod“ napustila četvoropartijsku vladajuću koaliciju. Opoziciona partija GERB, koju predvodi bivši premijer Bojko Borisov, pokrenula je izglasavanje nepoverenja, a vlada Kirila Petkova je smenjena.