NBS upozorava na prevare na internetu

NBS upozorava na prevare na internetu

Narodna banka Srbije objavila je savete za bezbedno korišćenje finansijskih proizvoda i usluga na internetu i upozorila korisnike o čemu treba da vode računa pri korišćenju platnih kartica.

Iz NBS ističu da je potrebno voditi računa gde i kome ostavljate lične i poverljive podatke i da zadržite dozu sumnje prema primamljivim ponudama, jer, kako navode, ako izgledaju previše dobro da bi bile istinite, verovatno su lažne.

„Promocije, pogodnosti i sl. kod transakcija platnim karticama ne organizuju se na Fejsbuku i drugim društvenim mrežama, već pogodnosti obezbeđuju banke ili poznati trgovci u saradnji s bankama i takve informacije korisnicima platnih kartica banka dostavlja putem kanala komunikacije koji su korisnici ugovorili s bankama“, navodi NBS.

Takođe, upozoravaju da se kupovina uvek obavlja preko zvaničnog sajta prodavnice i da se proveri validnost internet stranice, te da ako niste sigurni u ispravnost sajta, ne ostavljate čak ni broj telefona kao kontakt za dostavu, jer može biti zloupotrebljen.