EU: Izrael mora da poštuje „pravila rata“

EU: Izrael mora da poštuje „pravila rata“

Izrael mora da preduzme sve neophodne mere predostrožnosti da izbegne civilne žrtve dok nastavlja sa vazdušnim i kopnenim napadima u Gazi na palestinsku oružanu grupu Hamas, rekao je visoki predstavnik EU za spoljne poslove Žozep Borel.

U intervjuu španskom dnevniku El Pais u ponedeljak, Borel – koji je priznao da je „malo propalestinski“ – ponovio je da, iako osuđuje napad Hamasa na Izrael, „jedan užas ne opravdava drugi užas“, misleći na nemilosrdne bombardovanje enklave.

Visoki diplomata EU rekao je da je podsetio izraelske zvaničnike da „rat ima svoja pravila“ i da „bombardovanje mora da uzme u obzir žrtve koje izazivaju“, rekavši im da je humanitarna situacija u Gazi odvratna. Nakon napada Hamasa, Izrael je najavio „potpunu opsadu“ enklave, sa samo nekolicini kamiona humanitarne pomoći koji su dozvoljeni da uđu iz susednog Egipta.

U međuvremenu, Borel je izrazio nesigurnost u vezi sa izraelskim tvrdnjama da su snažni udari na zgrade u Gazi imali za cilj da unište skrivene podzemne tunele koje je izgradio Hamas. „Jesu, nisu, ja lično ne znam. Sumnjaju da jesu“, rekao je on za list.

Zvaničnici Hamasa su u brojnim prilikama potvrdili da imaju široku mrežu tunela u Gazi, za koju se veruje da se proteže čak do Egipta, i rekli da je ona usmerena na suprotstavljanje izraelskoj „okupaciji“.

Borel je takođe naglasio da se sukob između Izraela i Palestine „ne može rešiti masovnim egzodusom više od dva miliona“ ljudi iz Gaze i da samo političko rešenje ima šanse za uspeh. „Ako Izrael želi da izgradi mir, sada ne može da seje više mržnje“, dodao je on, napominjući da ishod sukoba u velikoj meri zavisi od toga da li su dve strane u stanju da pregovaraju o oslobađanju više od 240 talaca koje drži Hamas.

Od početka neprijateljstava 7. oktobra, EU je priznala pravo Izraela na samoodbranu i podržala pozive na humanitarnu pauzu. Međutim, neke evropske zemlje – kao i Sjedinjene Države, koje su glavni nosilac Izraela – nisu bile voljne da pozivaju obe strane da pristanu na prekid vatre, navodeći zabrinutost da li bi takav sporazum garantovao bezbednost zemlje u budućnosti.