NBS: Devizne rezerve na kraju marta 24,9 milijardi evra

NBS: Devizne rezerve na kraju marta 24,9 milijardi evra

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.

Ovaj iznos deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 171,1 odsto i 6,7 meseci uvoza robe i usluga, što je više nego dvostruko iznad standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, navedeno je u saopštenju NBS.

„Neto devizne rezerve (bruto devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, obaveze prema Međunarodnom monetarnom fondu po osnovu aranžmana i drugim osnovima) iznosile su 20,6 milijardi evra i u odnosu na kraj februara smanjene su za 127,2 miliona evra“, navela je centralna banka.

Kako je objašnjeno, na smanjenje bruto deviznih rezervi u martu prevashodno su uticali odlivi po osnovu neto razduženja države na ime deviznih kredita u iznosu od 221,7 miliona evra, kao i po osnovu izmirenja ostalih deviznih obaveza države i drugim osnovima u iznosu od 115,3 miliona evra.

Odlivi iz deviznih rezervi u martu ostvareni su i po osnovu intervencija NBS, iako je, kako se navodi, centralna banka u martu neto kupila 20 miliona evra.

U martu su uticaj na devizne rezerve, u smeru smanjenja, imale transakcije prodaje deviza u iznosu od 175 miliona evra, dok je kupovina deviza, koja je obavljena u poslednja dva radna dana marta u iznosu od 195 miliona evra, efektuirana kroz pozitivan uticaj na devizne rezerve početkom aprila, objavila je NBS.

Najveći priliv u devizne rezerve u martu ostvaren je po osnovu izdvajanja devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 53 miliona evra.

Ostvareni su i prilivi po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija, kamata i naplata kupona i drugim osnovima u ukupnom iznosu od 82,7 miliona evra.

Pozitivan neto efekat tržišnih faktora u iznosu 287 miliona evra, koji je, u najvećoj meri, rezultat rasta cene zlata za oko 8,1 odsto i jačanja dolara u odnosu na evro za oko 0,5 odsto na međunarodnom tržištu, ublažio je smanjenje bruto deviznih rezervi.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u martu je iznosio 773,6 miliona evra i bio je za 199,7 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu.

U prva tri meseca ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno nešto više od dve miliarde evra.

Kako se podseća, u martu, kao i od početka ove godine, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena.

NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u martu neto kupila 20 miliona evra.

Od početka ove godine NBS je neto kupila 320 miliona evra, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru.