Luka Božić MVP ABA lige i prvi dobitnik nagrade „Dejan Milojević“

Luka Božić MVP ABA lige i prvi dobitnik nagrade „Dejan Milojević“

Košarkaš Zadra Luka Božić izabran je drugu godinu zaredom za najkorisnijeg igrača (VMP) ligaškog dela regionalne ABA lige i biće prvi dobitnik nagrade koja od ove godine nosi ime Dejana Milojevića.

Luka Božić je prvi košarkaš kojem će biti uručen trofej „Dejan Milojević“, pošto je drugu godinu zaredom izabran za najkorisnijeg igrača ligaškog dela regionalne ABA lige. Najbolji pojedinac Zadra je u proseku beležio 20,6 poena, osam skokova, 6,2 asistencije i jednu ukradenu loptu po meču, za indeks korisnosti 29,2.

U izboru najkorisnijeg igrača učestvovali su treneri svih timova, novinari i navijači, a Božić je dobio 82,6 odsto glasova i iza sebe ostavio Kenana Kamenjaša sa 12,3 i krilnog centra Partizana Zeka Ledeja sa 2,4 odsto glasova. Hrvatski košarkaš je dobio najviše glasova i trenera i novinara i navijača.

Božić je član Zadra od 2022, a ovo mu je drugi mandat u klubu za koji je prethodno igrao od 2017. do 2019. godine. U međuvremenu je nosio dres Budućnosti i Širokog, a bio je igrač i Bjelovara, Pule 1981 i Zagreba.

Zadar je predvođen Lukom Božićem zabeležio 14 pobeda i 12 poraza i ligaški deo takmičenja završio na šestom mestu na tabeli, što je najbolji rezultat Dalmatinaca još od sezone 2017/18, kada su takođe bili šesti.

Zadrani će u četvrtfinalu igrati protiv podgoričke Budućnosti, trećeplasiranog tima na tabeli ABA lige.

Luka Božić je osvojio nagradu i za najboljeg strelca sezone, dok je šef stručnog štaba Zadra Danijel Jusup izabran za najboljeg trenera.

Priznanja ABA lige su dobili i igrači Crvene zvezde – Branko Lazić je najboljei defanzivca, dok je Nikola Topić proglašen za najboljeg mladog igrača regionalnog takmičenja.

Regionalna ABA liga je krajem januara donela odluku da trofej koji se dodeljuje najkorisnijem igraču ligaškog dela takmičenja ponese ime Dejana Milojevića, proslavljenog košarkaša i trenera koji je početkom godine preminuo u Sjedinjenim Američkim Državama.

Milojević je tri godine zaredom (2004-2006) bio najkorisniji igrač ABA lige – prvi put u dresu Budućnosti, a naredna dva kao igrač Partizana.