NBC Nevs priznaje plagijat

NBC Nevs priznaje plagijat

NBC Nevs se u ponedeljak izvinio svojim čitaocima zbog jedanaest članaka tokom prošle godine koji su sadržali plagirane pasuse. Mreža, međutim, nije povukla priče, već je uklonila problematične pasuse i dodala im napomene urednika. Mreža u vlasništvu kompanije Comcast takođe nije imenovala novinara koji je kriv. Međutim, drugi mediji nisu bili toliko oprezni.

Jedanaest članaka „sadržalo je odlomke iz drugih novinskih organizacija koji su korišćeni bez pripisivanja“, navodi NBC u saopštenju. „U svim slučajevima, odlomci nisu bili centralni deo priča, već su sadržali dopunski ili pozadinski materijal koji nije predstavljao originalno izveštavanje.

„Napomena urednika je stavljena na svaki od članaka, a pasusi koji su plagirani su uklonjeni“, dodao je NBC, ne navodeći ime novinara niti otkrivajući njihovu sudbinu sa kompanijom.

Međutim, Oliver Darsi sa CNN-a ubrzo je uradio oboje. „Rečeno mi je da je NBC ovo otkrio tokom rutinskog procesa uređivanja i pokrenuo recenziju u kojoj su otkriveni drugi slučajevi“, napisao je na Tviteru. „Izveštač, Teaganne Finn, više nije na mreži.“

Fin je ranije radila u Bloomberg Nevs-u kao izveštač za najnovije vesti, a NBC ju je angažovao da pokriva američku politiku u junu 2021. Pre nego što je radila u Blumbergu, bila je stažirana u istražnom timu Vašington posta.