Ruski orkestar protestuje protiv zabrane balalajke

Ruski orkestar protestuje protiv zabrane balalajke

Ruski omladinski orkestar nacionalnih instrumenata priredio je u ponedeljak improvizovani „protestni koncert” ispred švedskog konzulata u Sankt Peterburgu. Ovo dolazi nakon što su švedske vlasti ranije zabranile muzički nastup u Švedskoj zbog uključivanja balalajki.

Instrumenti, označeni kao „simbol Rusije“, neki lokalni stanovnici su smatrali uvredljivim usred tekuće vojne ofanzive Moskve na Ukrajinu. Balalajke su trebale da sviraju tokom dobrotvornog nastupa u znak podrške Ukrajini od strane „Soedra Bergens Balalaikor“, lokalnog folk benda u švedskom gradu Upsali.

U znak protesta, muzičari iz ruskog orkestra „Terema“ odsvirali su nekoliko pesama švedske pop grupe ABBA, uključujući „Dancing Kueen“ i „Gimme! Gimme! Gimme!“ na tradicionalnim ruskim narodnim instrumentima van konzulata.

„Nama je to malo uvredljivo“, rekao je dirigent orkestra Andrej Dolgov ruskim medijima, misleći na švedsku zabranu. „Muzika je večna umetnost. To bi trebalo da bude van vremena, van politike“, rekao je on, ističući da su ruski narodni instrumenti „deo svetske baštine“.

Prema pisanju švedskih medija, pojedini meštani su balalajke smatrali uvredljivim jer su ih smatrali „simbolom Rusije“. Jonas Niberg, jedan od članova švedskog benda, rekao je za švedske SVT medije da su neki od kritičara koncerta otišli ​​toliko daleko da su balalajke uporedili sa „svastikom“. Koncert je trebalo da bude održan sredinom aprila.

„Argumentacija postaje malo čudna. Mi nismo Rusi, mi jednostavno sviramo ruske instrumente kao što smo to radili svih ovih godina“, rekao je Najberg. Činjenica da je folk bend nameravao da priredi koncert kako bi prikupio novac za Ukrajinu izgleda nije pomogla njihovoj stvari. Švedske vlasti nisu komentarisale incident.

Rusija je napala svoju susednu državu krajem februara, nakon neuspeha Ukrajine da primeni uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Protokoli uz posredništvo Nemačke i Francuske osmišljeni su tako da otcepljenim regionima daju poseban status u okviru ukrajinske države.

Kremlj je od tada zahtevao da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.