Rusija: Očekuje se porast prihoda od nafte

Rusija: Očekuje se porast prihoda od nafte

Rusija će ove godine videti da će njen prihod od naftnog sektora naglo porasti i dostići više od 180 milijardi dolara, uprkos smanjenju proizvodnje u vezi sa međunarodnim sankcijama, navodi se u izveštaju koji je u ponedeljak objavila nezavisna istraživačka kuća Ristad Energi.

Zahvaljujući rastućim cenama nafte, ruski poreski prihodi biće 45 odsto veći nego prošle godine i za neverovatnih 181 odsto veći nego 2020, kaže Ristad Energi.

„Zavisnost Evrope od ruske energije bila je smišljen, decenijama dug i obostrano koristan odnos. U ovoj ranoj fazi sankcija i embarga, Rusija će imati koristi jer više cene znače da su poreski prihodi znatno veći nego poslednjih godina. kaže Darija Melnik, viši analitičar u Ristad Energi-u.

Prema firmi, početni problemi koje je Rusija imala u vezi sa izvozom nafte kada su evropski kupci počeli da izbegavaju njenu naftu brzo su rešeni i punjenje je počelo da se oporavlja krajem marta, uz podršku narudžbi iz Kine i Indije. Ruski izvoz sirove nafte ostao je otporan u aprilu.

EU, SAD i njihovi saveznici uveli su sankcije Rusiji sa ciljem da izgladnjuju zemlju i nateraju je da odustane od vojne operacije u Ukrajini. Međutim, velika zavisnost Evrope od ruske nafte i gasa značila je da se okretanje od njih pokazalo problematičnim. EU je obećala da će postepeno izbaciti ruski gas do 2030. godine.

Ako EU odluči da dodatno ograniči uvoz energenata iz Rusije i uvede embargo na naftu, nešto što se navodno razmatra u bloku, Rusija će biti primorana da dodatno smanji proizvodnju nafte jer joj nedostaju kapaciteti za skladištenje dodatnih količina sirove nafte i možda neće moći da brzo preusmerava neželjeni teret, objašnjava Ristad Energi. Dugoročno, ruska proizvodnja sirove nafte će nastaviti da opada strmije nego što se procenjivalo pre ukrajinske krize.