Moskva nudi najnovije informacije o žrtvama u sukobu u Ukrajini

Moskva nudi najnovije informacije o žrtvama u sukobu u Ukrajini

Rusko ministarstvo odbrane je u petak dalo retke informacije o žrtvama koje su oružane snage ove zemlje pretrpele tokom vojne ofanzive koja je u toku u Ukrajini.

„Nažalost, tokom specijalne vojne operacije došlo je do gubitaka među našim saborcima. Do danas je 1.351 vojnik poginuo, a 3.825 je povređeno“, rekao je zamenik načelnika ruskog Generalštaba general-pukovnik Sergej Rudskoj na brifingu za medije.

Zvaničnik nije naveo nikakve podatke o vojnicima koji su potencijalno nestali u akciji ili su bili zarobljeni u toku sukoba. Ukrajinska strana je pretrpela teške gubitke (oko 30.000) tokom prošlog meseca, pojasnio je Rudskoj. Prema procenama ruske vojske, poginulo je oko 14.000 ukrajinskih vojnika, a još 16.000 je povređeno.

Ukrajinska vojska je pretrpela velike gubitke u hardveru, sa skoro 1.600 uništenih tenkova i drugih oklopnih vozila, naveo je on, dodajući da je ruska ofanziva u velikoj meri uništila vazdušne i protivvazdušne snage Kijeva, dok je njena mornarica praktično prestala da postoji.
Rusija objašnjava zašto nema prekida vatre usred mirovnih pregovora sa Ukrajinom
Opširnije
Rusija objašnjava zašto nema prekida vatre usred mirovnih pregovora sa Ukrajinom

Zvanične brojke o žrtvama koje je dala ruska vojska drastično se razlikuju od procena ukrajinske strane. Prema poslednjim tvrdnjama Kijeva, u sukobu je poginulo oko 16.000 ruskih vojnika, a uništene su stotine tenkova, oklopnih vozila i artiljerijskih oruđa.

Kijev, međutim, i dalje ne govori o sopstvenim žrtvama. Najnoviju cifru objavio je predsednik Vladimir Zelenski sredinom marta, kada je rekao da je oko 1.300 ukrajinskih vojnika poginulo u borbama.

Moskva je poslala trupe u Ukrajinu krajem februara, nakon sedmogodišnjeg sukoba zbog neuspeha Kijeva da sprovede uslove sporazuma iz Minska i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Rusije. Protokol iz Minska uz posredništvo Nemačke i Francuske osmišljen je da reguliše status regiona unutar ukrajinske države.

Rusija je sada zahtevala da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja nikada neće u NATO. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.