Mihajlović: Skoro sve što bi Kolubara B zaradila otišlo bi na takse na ugljenik

Mihajlović: Skoro sve što bi Kolubara B zaradila otišlo bi na takse na ugljenik

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da će Srbija biti energetski bezbedna i imati dovoljno električne energije jer ima dovoljno potencijala, ali da je važno da novi kapaciteti koji se budu gradili budu održivi i ekonomski isplativi.

„Sve što bi proizvela TE ‘Kolubara B’, većina prihoda otišla bi na takse za ugljenik, zbog zagađenja. Te takse sada iznose 51 evro po toni ugljenika, na početku godine su bile 35 evra, a do kraja godine se očekuje da će biti 130 evra. Ako znamo da ćemo te takse morati da plaćamo na energiju iz novih termoelektrana, onda je veliko pitanje da li treba da ih gradimo ukoliko znamo da ćemo onda plaćati još više za takse“, navela je ona.

Upitana za protest radnika u Kaleniću u ponedeljak, Mihajlović je rekla da nije bilo potrebe za protestom jer niko nije rekao ni da se gase termoelektrane do 2030 , niti da će radnici ostati bez posla, kao i da na protestu nije bilo reči o stvarnoj brizi za rudare.

„Niko nije ostao bez posla ni kad smo razdvajali delatnosti u EPS-u, neće ostati ni sada, već će se raditi plan do 2050. Radnici imaju svoj posao i njima ne treba da se manipuliše, država je tu da donosi ekonomsku i energetsku politiku, a direktori su tu da je sprovode“, rekla je ministarka rudarstva i energetike.