Sovilj: Ovo će biti jedno od najtoplijih leta

Sovilj: Ovo će biti jedno od najtoplijih leta

U narednom periodu ne očekujemo jako visoke temperature kao proteklih dana, ali izuzetno toplo vreme se nastavlja i na snazi će biti i žuti i narandžasti meteo-alarm, izjavio je za RTS meteorolog RHMZ-a Slobodan Sovilj. Ocenjuje da će ovo će biti jedno od najtoplijih leta i, kako kaže, to je posledica izuzetno izraženog toplatnog talasa koji je zahvatio centralno i istočno Sredozemlje u prethodnom periodu, gde su temperature bile i do 47 stepeni, koliko je izmereno u pojedinim delovima Grčke.

„Najtoplije leto do sada bilo je 2012. godine. Prema dosadašnjim vrednostima, još nismo dostigli vrednosti temperature kao tog leta, ali u svakom slučaju, ovo će biti jedno od najtoplijih, pogotovo što ćemo i u narednom periodu imati izuzetno toplo vreme i na snazi će zbog toga biti i žuti i narandžasti meteo-alarm“, objašnjava Sovilj.

„Nema padavina iako ih bude one će biti lokalnog karaktera. Padavine će biti lokalnog karaktera u vidu izolovanih pljuskova, ali nikakvog pravog osveženja ili intezivnih padavina koje bi značajnije stabilizovale situaciju neće biti“, navodi gost Jutarnjeg programa.