Grčka: Micotakis se izvinio naciji zbog propusta u sprečavanju požara

Grčka: Micotakis se izvinio naciji zbog propusta u sprečavanju požara

Na grčkom ostrvu Eviji i dalje traje borba sa šumskim požarima. Dok vatrogasci i građani gase vatru, premijer Kirijakos Micotakis se izvinio Grcima zbog propusta u sprečavanju i borbi protiv vatrene stihije.

Vatra i posle osam dana guta sve pred sobom na Eviji, a na hiljade stanovnika moralo je da napusti svoje domove.

Trajekti su u pripravnosti da evakuišu ljude koji su i dalje na ostrvu. Ima i srpskih turista, ali mnogi su već napustili ostrvo u plamenu.

Vatrogasci čine sve što mogu, ali nedostaje im više ljudi i aviona za gašenje. Pomoć Grčkoj su poslale 22 zemlje, među kojima je i Srbija

Grčkim kolegama na ostrvu Evija pridružilo se i 37 srpskih vatrogasaca-spasilaca i Helikopterska jedinca Ministarstva unutrašnjih poslova koja iz vazduha pomaže u gašenju vatre.

Više stotina Grka protestovalo je ispred parlamenta u Atini zbog vladinih propusta u gašenju požara. Demonstranti, od levičara do ekologa, kritikuju vlast zbog malog izdvajanja novca za specijalne vatrogasne jedinice i opremu, kao i zbog i vođenja politike koja je protiv životne sredine.

Premijer Grčke Kirijakos Micotakis priznao je greške i izvinio se Grcima zbog propusta u sprečavanju i suzbijanju razornih požara.

Micotakis je u televizijskom obraćanju naciji rekao da obim katastrofe, posebno na Eviji, slama srca svig Grka. Naglasio je da je prvi prioritet sačuvati živote.

„Greške će biti utvrđene i ispravljene. Pozivam naciju na jedinstvo u ovom trenutku. Potpuno razumem bol sunarodnika koji su videli kako im kuće ili imovina gore. Uništene šume će biti obnovljene, biće izgrađena klimatska odbrana i nadoknađena šteta onima čija je imovina uništena u požarima. Vlada je odobrila paket od 500 miliona evra za Eviju i region Atike. Klimatska kriza kuca na vrata cele planete“, rekao je Micotakis.