Komandant KFOR-a ističe potrebu političkog rešenja za situaciju na Kosovu

Komandant KFOR-a ističe potrebu političkog rešenja za situaciju na Kosovu

Komandant KFOR-a, Ozkan Ulutaš, naglasio je posle posete sedištu NATO-a u Briselu da se za aktuelnu situaciju na Kosovu može naći samo političko rešenje koje priznaje i poštuje prava svih zajednica.

U video poruci dostavljenoj medijima, Ulutaš je istakao da je to jedna od tri ključne poruke koje je dobio tokom svojih sastanaka u Briselu. NATO saveznici i partneri u potpunosti podržavaju dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije, a KFOR će nastaviti da pruža podršku tom procesu.

Ulutaš je naglasio da je ključno da sve strane pokažu spremnost za konstruktivan dijalog i izbegavaju destabilizujuću retoriku i akcije. KFOR ostaje glavni oslonac za bezbednost na Kosovu i regionalnu stabilnost, naglasio je Ulutaš, dodajući da će misija ostati dobro opremljena i postavljena kako bi sprovela svoj mandat u bliskoj saradnji sa kosovskom policijom i misijom Euleks.

Ulutaš je takođe razgovarao sa najvišim civilnim i vojnim zvaničnicima NATO-a, informišući ih o najnovijim bezbednosnim trendovima na Kosovu i u Zapadnom Balkanu, kao i o prioritetima KFOR-a u narednim nedeljama i mesecima.