Trovanje dece alkoholom: Odgovornost aktera u lancu i potreba za strožim kaznama

Trovanje dece alkoholom: Odgovornost aktera u lancu i potreba za strožim kaznama

Dvanaestoro dece koja su se pre pet dana otrovala alkoholom u noćnom provodu puštena su kući posle detoksikacije, potvrđeno je RTS-u na VMA. Ova situacija je izazvala pitanja o odgovornosti svih aktera u lancu, kao i potrebi za strožim kaznama za kršenje zabrane prodaje alkohola maloletnicima.

Svaki drugi maloletnik u proseku prvi put proba alkohol sa 13 godina, što ukazuje na ozbiljan problem sa alkoholizmom među mladima. Doktorka Diana Raketić iz Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti ističe da alkoholizam među mladima dovodi do brojnih problema kao što su saobraćajne nesreće, kriminal, tuče i nasilje. Alkohol takođe povećava rizik od pokušaja samoubistva i saobraćajnih nesreća među mladima.

Detalji o trovanju dvanaestoro dece ukazuju na ozbiljnost situacije, s obzirom na to da je pronađeno visoko prisustvo alkohola u krvi nekih od njih. Dr Raketić naglašava da ne postoji bezbedna količina alkohola za mlade ljude i da je važno uspostaviti nultu toleranciju do 18. godine.

Prema zakonu, maloletnici ne samo da ne mogu da kupe alkohol, već ni da uđu u klubove. Međutim, klub koji je bio mesto trovanja dece distancirao se od incidenta tvrdeći da nije bio organizator žurke, već da je reč o privatnoj organizaciji.

Istraga je u toku, a protiv organizatora je podneta prijava. Dr Ivica Mladenović iz Klinike za bolesti zavisnosti ističe važnost uloge roditelja u prevenciji konzumiranja alkohola kod mladih. On naglašava da je problem u komunikaciji između roditelja i dece, kao i u uticaju društvenih medija na mlade.

Zakoni o zabrani prodaje alkohola maloletnicima su jasni, ali u poslednjih nekoliko godina nema dovoljno potvrda o izrečenim kaznama za nezakonitu prodaju alkohola maloletnicima. Po zakonu o javnom redu i miru, osoba koja proda alkohol mlađoj od 16 godina rizikuje kaznu od 20 hiljada do 100 hiljada dinara, dok je kazna za pravno lice od 200 hiljada do 500 hiljada dinara. Potrebno je osigurati strogo poštovanje zakona i izricanje odgovarajućih kazni kako bi se sprečila nezakonita prodaja alkohola maloletnicima i zaštitila njihova bezbednost.