Italija će ponovo suditi egipatskim zvaničnicima za mučenje i smrt italijanskog studenta Đulija Regenija 2016

Italija će ponovo suditi egipatskim zvaničnicima za mučenje i smrt italijanskog studenta Đulija Regenija 2016

Četvorici visokih egipatskih bezbednosnih zvaničnika sudi se pred sudom u Rimu, optuženima za otmicu, mučenje i ubistvo italijanskog studenta doktorskih studija u Kairu 2016.

Početno ročište u utorak je drugi put da se četvorici Egipćana sudi u odsustvu: 2021. godine, rimski sudija je prekinuo suđenje na dan kada je počelo, tvrdeći da nema sigurnosti da su optuženi zvanično obavešteni da su optuženi za smrt Đulija Regenija.

U septembru je italijanski ustavni sud presudio da bi suđenje moglo da se nastavi čak i ako četvorica nisu dobili zvanično obaveštenje, jer su egipatske vlasti odbile da im daju adrese.

Regenijevo telo pronađeno je na autoputu nekoliko dana nakon što je nestao u egipatskoj prestonici 25. januara 2016. Bio je u Kairu da istraži sindikalne aktivnosti među uličnim prodavcima u okviru svoje doktorske teze.

Njegova majka je rekla da je njegovo telo bilo toliko unakaženo mučenjem da je mogla da prepozna samo vrh njegovog nosa kada ga je videla. Aktivisti za ljudska prava rekli su da tragovi na njegovom telu podsećaju na one koji su rezultat široko rasprostranjene torture u objektima egipatske bezbednosne agencije.

Optuženi su major Šerif Magdi; policijski general-major Tarek Saber, koji je bio najviši zvaničnik u domaćoj bezbednosnoj agenciji u vreme Regenine otmice; Pukovnik Hešam Helmi, koji je služio u bezbednosnom centru zaduženom za policiju u okrugu Kairo gde je Italijan živeo, i pukovnik Acer Kamal, koji je bio na čelu policijske uprave zadužene za ulične operacije i disciplinu.

Egipatske vlasti su tvrdile da je doktorant Univerziteta Kembridž postao žrtva običnih pljačkaša.

Slučaj je zaoštrio odnose između Italije i Egipta, saveznika Rima u naporima da se bori protiv terorizma. U jednom trenutku, Italija je povukla svog ambasadora da bi vršila pritisak na egipatsku saradnju u istrazi.