Glavni deo nuklearne laboratorije u Harkovu nije oštećen nakon granatiranja, kaže direktor instituta

Glavni deo nuklearne laboratorije u Harkovu nije oštećen nakon granatiranja, kaže direktor instituta

Glavni deo nuklearnog istraživačkog postrojenja u Harkovu nije oštećen nakon nemilosrdne runde granatiranja, rekao je šef naučnog instituta u petak u intervjuu za Rojters.

Spoljašnja strana instituta je pogođena „velikim uništenjem“ od nekoliko granata ispaljenih sa ruske strane, rekao je Nikola Šulga, general Nacionalnog naučnog centra Harkovskog instituta za fiziku i tehnologiju.

Objekat je trenutno u radnom stanju i bezbedan, rekao je Šugla, dodajući upozorenje da bi, ako bi rezervoar za nuklearno gorivo bio fizički oštećen, mogao da iscuri radioaktivne elemente i da ozbiljno naškodi životnoj sredini.

„Objekat, u radnom stanju, ne predstavlja nikakvu opasnost. Međutim, ako dođe do fizičkog oštećenja, moguće je curenje nuklearnog goriva, [sa] izlivanjem radioaktivnih elemenata napolje. Ovo bi očigledno bio ogroman, ogroman problem za životnu sredinu. Drugim rečima, ono što bi se desilo bilo bi uporedivo sa sličnom situacijom u bilo kojoj nuklearnoj elektrani“, rekao je Šugla za Rojters.

Prema Šulgi, postoji 37 nuklearnih gorivih ćelija koje su ubačene u jezgro. Institut je trebalo da počne da radi na industrijskoj upotrebi reaktora.

Ovo dolazi pošto je CNN u četvrtak izvestio da su hitne službe u Harkovu gasile požar u blizini Harkovskog instituta za fiziku i tehnologiju.