Ukrajina traži način da iskoristi zaplenjene rezerve Rusije kao ratnu odštetu

Ukrajina traži način da iskoristi zaplenjene rezerve Rusije kao ratnu odštetu

Ukrajinsko ministarstvo ekonomije zajedno sa vladama drugih zemalja traži mehanizam za prebacivanje Ukrajini 415 milijardi zaplenjenih zlatnih i deviznih rezervi Centralne banke Ruske Federacije.

To je izjavio prvi zamenik ukrajinski ministra privrede Denis Kudin, prenosi Ukrinform.

„Zapadne vlade su već zaplenile zlatne i devizne rezerve centralne banke Ruske Federacije – 415 milijardi dolara. Ova suma je dovoljna da pokrije ove direktne jednokratne gubitke.

Nadamo se da ćemo u bliskoj budućnosti, zajedno sa vladama drugih zemalja, pronaći pravni mehanizam na koji način ovaj novac može doći u Ukrajinu radi povrata i obeštećenja“, rekao je on.

Evropska unija je 27. februara uvela novi paket ekonomskih sankcija protiv zemlje agresora. Oni su, između ostalog, uključivali operacije blokiranja u vezi sa upravljanjem rezervama Centralne banke Ruske Federacije.

Već sledećeg dana oštrim sankcijama EU pridružile su se SAD, Japan, Velika Britanija, pa čak i tradicionalno neutralna Švajcarska.

Kao rezultat toga, Rusija je izgubila pristup delu rezervi koje se nalaze na Zapadu i Japanu i denominirane su u gotovo svim rezervnim valutama osim u kineskom juanu.