Francuska povlači 15 umetničkih dela sa izložbe u Muzeju Kremlja

Francuska povlači 15 umetničkih dela sa izložbe u Muzeju Kremlja

Francuska je povukla 15 umetničkih dela sa izložbe u moskovskim muzejima Kremlja koja bi trebalo da bude otvorena ovog meseca, po uzoru na Veliku Britaniju, Španiju i Austriju, koje su ranije povukle svoje kredite. U svetlu pogoršanja odnosa između Rusije i međunarodne kulturne zajednice, Muzej Kremlja je najavio da će odložiti predstavu „Duel: Od suđenja borbom do plemenitog zločina“ i ponudio zajmodavcima opciju da se odreknu svog učešća.

Francuska je dala najviše umetničkih dela za izložbu, a 15 je izvučeno iz nekih od najprestižnijih institucija u zemlji, uključujući Luvr, Versaj i Francusku nacionalnu biblioteku. Svoju odluku objavila je dan nakon neformalnog sastanka evropskih ministara nadležnih za kulturu i medije.

Govoreći o učešću Francuske u ruskim kulturnim događajima, francuska ministarka kulture Rozelin Bašelot je rekla: „Naše prisustvo je moglo biti iskorišćeno kao znak razilaženja između evropskih zemalja“, navodi list Mond.

Ona je dodala da „nije bilo reči o odvajanju“, međutim prepiska sa Muzejom Kremlja ostala je „srdačna“ i „bez ikakve vrste manifestnog neprijateljstva“.

Izložba istražuje kulturu dvoboja tokom 16. i 17. veka, a trebalo je da traje od 3. marta do 16. juna. Razgovori između Moskve i evropskih institucija otvoreni su početkom 2020. godine, a ugovor o zajmu finalizovan je u februaru 2021. Luvr je poslao šest komada, uključujući sliku iz ateljea Žana Kluea, kao i par pištolja sa grbom Francuske. Dve slike Filipa de Šampenja, koje prikazuju francuske sveštenike iz 16. veka, kardinala Rišeljea i kardinala Mazarena, stigle su iz Versaja. Ovi radovi će verovatno otići u francusku ambasadu u Moskvi, pošto je bilo teško putovati umetničkim delima u i iz Rusije.

Kako opsada Ukrajine ulazi u treću nedelju, umetnici i kulturne institucije širom sveta još uvek se bore oko toga da li da podrže takozvane „kulturne sankcije“ Rusije. Nekoliko umetnika je reagovalo zahtevajući zatvaranje izložbi koje su u toku u Rusiji ili da se njihov rad povuče iz grupnih projekata. U međuvremenu, institucije sa bliskim vezama sa Rusijom takođe preduzimaju korake bez presedana, a ogranci Muzeja Ermitaž u Amsterdamu i Londonu prekidaju veze sa vodećom institucijom iz Sankt Peterburga, koja je među najvećim umetničkim prostorima u zemlji.