Novi satelitski snimci: Oštećene zgrade Zmijskog ostrva; Ruski mornarički desantni brod je ukotvljen u moru

Novi satelitski snimci: Oštećene zgrade Zmijskog ostrva; Ruski mornarički desantni brod je ukotvljen u moru

Pojavio se prvi jasan satelitski snimak Zmijskog ostrva, gde su ukrajinski branioci slavno odgovorili na pretnju ruske invazije rečima: „Ruski ratni brod, jebi se“.

Na slici, koju je u nedelju napravio Makar Technologies, ​​vidi se oštećenje nekih zgrada od ruskih vojnih udara, kao i rusko pomorsko plovilo usidreno u Crnom moru. Podržava izveštaje sa početka ruske invazije da je ostrvo bilo pod napadom nakon što je ukrajinski garnizon odbio ruske zahteve za predaju.

Svi ukrajinski vojnici su ubijeni — a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je rekao da će im „posthumno biti dodeljena titula heroja Ukrajine“ — ali je kasnije ukrajinska vojska rekla da su „živi i zdravi“ i zarobljeni.

Prema navodima ukrajinske mornarice, garnizon na ostrvu je odbio dva napada ruskih snaga, ali je na kraju bio primoran da se preda „zbog nedostatka municije“.

U ukrajinskom saopštenju se navodi da su ruski napadači uništili infrastrukturu ostrva, uključujući svetionike, tornjeve i antene – neke od oštećenja koje se sada mogu videti na novoj satelitskoj fotografiji.

Na slici se vidi da su neke od zgrada sa crvenim krovovima u centru ostrva značajno oštećene ruskim granatiranjem. Iako su delovi ostrva prekriveni snegom, na ostrvu se mogu videti udarni krateri.

Maksar je identifikovao brod koji je viđen na moru kao desantni brod klase Ropucha.