U Srbiji vakcinacija početkom 2021.

U Srbiji vakcinacija početkom 2021.

Član Komisije za registraciju lekova pri Agenciji za lekove i medicinska sredstva i profesor Farmaceutskog fakulteta Miroslav Savić kaže da nas od evenutalne dozvole za vakcine u Srbiji dele nedelje, a ne meseci, i da se očekuje da vakcinacijski program, kao i svuda u svetu, počne u prvom kvartalu 2021. godine.

„Odgovor na pitanje kada možemo da očekujemo odobrenje vakcine ne može da bude jednoznačan. Kolege iz Agencije za lekove i medicinska sredstva rade na rešavanju svih onih aspekata koji su potrebni da se uzmu u obzir tokom procedure dobijanja odgovarajuće dozvole za stavljanje u promet vakcine, kao i svakog drugog leka“, objašnjava Savić.

Podseća na porceduru u SAD koja je bila specifična, a uz pomoć koje se u kratkom vremenskom roku došlo do odobravanja vakcine.

„Sigurno je da će vakcinacijski program u svim zemljama sveta početi u toku prvog kvartala iduće godine. Koliko će brzo ići zavisi od više faktora, uključujući i dostupnost vakcinama“, kaže Miroslav Savić.

Očekuje se da više vakcina, najmanje četiri ili pet na globalnom nivou, bude u vakcinacijskim programima u toku naredne godine.

„Koliko će biti vakcina u tom periodu u našoj zemlji, ostaje da se vidi, ali se svakako možemo nadati da će to biti broj veći od jedan“, smatra prof. Savić koji veruje da će najverovatnije vakcine proizvođača „Fajzer“ i „Biontek“, kao i ruska vakcina „Sputnjik V“ biti prve dve vakcine koje će se naći na srpskom tržištu.