Dr Panić: Kriju broj umrlih

Dr Panić: Kriju broj umrlih

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić uveren je da se u ovom trenutku u zemlji kriju podaci o broju umrlih od kovida-19, uz napomenu da ima dokaze da se prepravljaju potvrde o smrti i otpusne liste.

„Na početku epidemije su se krili podaci o broju novoobolelih i preminulih. Međutim, istraživačko novinarstvo je došlo do podataka o broju preminulih, i pokazalo se da je tokom leta vlast manipulisala podacima“, kaže Panić za Radio Slobodna Evropa.

„Sada su nešto oprezniji što se tiče broja preminulih, ali mislim da i dalje kriju prave podatke. Imam neke dokaze da se prepravljaju potvrde o smrti i otpusne liste. Kada kolega lekar napiše da je pacijent umro od kovida-19, sutradan dođe načelnik, poništi otpusnu listu i prepravi podatke“, tvrdi dr Panić i navodi da je sve više preminulih, pa se plaši da će uskoro svako znati nekoga ko je izgubio život tokom epidemije.

Kaže da imaju veliki problem da dođu do pravih podataka o tome koliki je broj novoobolelih i preminulih, koliko ima zaštitne opreme, koliko se radi testova…

Dr Panić napominje da u Kriznom štabu većinu čine političari koji uvek nadglasaju struku, ali da je problem u tome što ni ti političari ne donose odluke samostalno, „već premijerka Ana Brnabić mora da ide na konsultacije kod predsednika Aleksandra Vučića da bi se neka mera usvojila“.