Ferari: Novi SUV od 390.000 evra

Ferari: Novi SUV od 390.000 evra

MILANO – Ferari je u utorak predstavio svoj prvi SUV koji će koštati 390.000 evra , 12-cilindarski Purosangue, namenjen super bogatim vozačima koji još uvek nisu spremni da pređu na električni pogon, prenosi Rojters.

Iako kasni na tržište SUV-a, italijanski brend poznat po logotipu konja koji skače, siguran je da će luksuzni sportski automobil Purosangue – ili Thoroughbred – učiniti da se ovaj model istakne.

„Otkako smo objavili da je V12 (u maju), interesovanje za automobil je eksplodiralo“, rekao je glavni direktor marketinga i trgovine Enriko Galijera novinarima u sedištu Ferarija u Maranelu, dodajući da je kompanija bila preplavljena prednarudžbinama kupaca koji su nije ni video. Nije dao brojeve.

Uprkos njegovoj veličini i težini, izvršni direktor Ferarija Benedeto Vinja radije opisuje Purosangue sa četiri vrata i četiri sedišta, koji ima maksimalnu brzinu od preko 310 km/h (190 mph), kao svestrani sportski automobil, a ne kao SUV.

To ilustruje dilemu sa kojom se suočavaju mnogi poznati proizvođači automobila. Investitori su od proizvođača električnih automobila Tesla (TSLA.O) napravili najvredniju kompaniju u industriji, a kreatori politike širom sveta postavljaju rokove za prestanak prodaje vozila sa unutrašnjim sagorevanjem.

Ali velika grupa potrošača i dalje želi vozila na benzin i spremna je da plati premijum cene za njih.

Ferari je uključio elektrifikaciju u svoj poslovni plan u junu, ali polako ide ka svom cilju.

Rukovodioci su odbili da daju detalje o mogućim budućim plug-in ili baterijskim električnim verzijama Purosangue-a.

Tokom nekoliko dana, Ferari pokazuje Purosangue 2.000 svojih vrhunskih klijenata, ali je već dobio „mnogo više“ narudžbi, rekao je Galijera.

Automobil će biti jedan od najskupljih SUV-ova. Samo Rolls-Roice Cullinan SUV se nudi po sličnim cenama.

Da bi sačuvao ekskluzivnost, Ferrari se obavezao da će zadržati prodaju Purosangue ispod 20% ukupnih grupnih isporuka tokom životnog ciklusa automobila, za koji se očekuje da će biti četiri do pet godina, kao i za druge modele.

To znači da se očekuje ukupna proizvodnja od nešto više od 11.000 vozila, što označava drugačiji pristup od Lamborghinija i Poršea, koji su deo Folksvagen (VOVG_p.DE) grupe, koji su prošle godine ostvarili oko 60% svoje prodaje od SUV-ova.

Isporuke će početi u drugom tromjesečju 2023. iz Evrope, a očekuje se da će se liste čekanja produžiti u narednim godinama.

Bilo je potrebno oko četiri godine da se razvije Purosangue nakon što je Ferrari 2018. najavio da će proizvoditi SUV. Pre toga, tehnologija nije bila dostupna da automobilu težem od dve tone pruži vrhunske sportske performanse, rekao je Galijera.

„Promena igre“ je ekskluzivni sistem aktivnog vešanja na električni pogon koji je Ferrari razvio sa kanadskim partnerom Multimatic Inc., dodao je on.

Ostale ključne karakteristike uključuju novu arhitekturu dizajniranu da pruži automobilu poboljšanu ravnotežu, nezavisno upravljanje na sva četiri točka i motor od 6,5 litara od 725 konjskih snaga.

Ferari, koji već ima četiri hibridna automobila u svom asortimanu, obećao je 15 novih modela između sledeće godine i 2026. godine, uključujući svoj prvi potpuno električni automobil koji se očekuje 2025. godine.