Brazilski Ebank širi se u Afriku

Brazilski Ebank širi se u Afriku

Brazilska fintech kompanija Ebank S.A. u utorak je saopštila da se proširila u Afriku, gde se nada da će ponoviti svoj brzi rast u Latinskoj Americi stavljajući veći naglasak na stranu svog poslovanja u oblasti digitalnih plaćanja, piše Rojters.

Kompanija je počela sa radom u Keniji, Južnoj Africi i Nigeriji krajem avgusta usred porasta potražnje za plaćanjem putem mobilnih telefona poslednjih godina.

„(Ove zemlje) predstavljaju više od 50 odsto BDP-a kontinenta, jednu trećinu afričke populacije i doživljavaju eksploziju u usvajanju digitalnih usluga“, rekla je za Rojters Paula Belizija, izvršna direktorka za globalna plaćanja u Ebank-u.

Ebank će se u početku fokusirati na mobilni novac, sistem koji korisnicima omogućava da razmjenjuju i čuvaju sredstva na svojim mobilnim telefonima, rekla je Bellizia. Kompanija je počela da nudi digitalne novčanike – aplikacije za plaćanje na mobilnim telefonima – brazilskim potrošačima na testnoj osnovi 2020.

Digitalna ekonomija kontinenta ima procenjenu veličinu tržišta od 115 milijardi dolara, prema izveštaju koji je Endevor objavio sa Mekinsijem u junu.

„U Latinskoj Americi digitalna trgovina je na kraju ubrzala digitalno plaćanje. U Africi će digitalna plaćanja uticati na digitalnu trgovinu“, rekla je ona.

„U Africi postoji trend da se e-trgovina dešava na isti način kao u Latinskoj Americi pre osam godina“, dodala je ona.

Brazilski startap vredan više od milijardu dolara takođe ima za cilj postizanje sporazuma sa velikim prodavnicama e-trgovine o pružanju usluga plaćanja na kontinentu. Ne otkrivajući imena, Bellizia je rekla da će se Ebank fokusirati na partnerstvo sa globalnim trgovcima.

U Latinskoj Americi obrađuje plaćanja za kompanije kao što su Airbnb Inc, Shopee i Uber.

„Što se tiče našeg plana širenja, Afrika je postala naš novi prioritet. To je ogroman kontinent, sa milionima ljudi koji postaju potrošači“, rekla je ona.

Belizija je rekla da Ebank, koji je ranije ove godine odložio planiranu inicijalnu javnu ponudu, nastavlja da analizira „tržišne uslove“ kako bi preduzeo taj korak.