EU traži načine da iskoristi rusku zamrznutu imovinu

EU traži načine da iskoristi rusku zamrznutu imovinu

Evropska unija istražuje načine da iskoristi zamrznuta sredstva ruskih oligarha za finansiranje obnove Ukrajine nakon rata, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, prenosi Rojters.

„Naši advokati intenzivno rade na pronalaženju mogućih načina korišćenja zamrznute imovine oligarha za obnovu Ukrajine. Mislim da Rusija takođe treba da da svoj doprinos“, rekla je fon der Lajen na TV kanalu ZDF.

Prema Fon der Lajen, ona se zalaže za spajanje dugoročne rekonstrukcije Ukrajine sa reformama potrebnim da bi se pridružila EU.

„Moraćemo da sufinansiramo rekonstrukciju Ukrajine… ima smisla da se istovremeno pozabavimo reformama, na primer protiv korupcije ili izgradnje vladavine prava“, primetila je fon der Lajen.

Prema njenim rečima, proces pristupanja u velikoj meri zavisi od toga kako se kandidat ponaša i šta radi.

„Ukrajina želi da se pridruži EU po svaku cenu, što znači da je motivacija velika za preduzimanje reformi koje su potrebne“, dodala je fon der Lajen.

Podsećamo da je Evropska komisija u martu 2022. osnovala Radnu grupu za zamrzavanje i oduzimanje, koja je već počela da koordinira akcije sa partnerima iz EU u vezi sa sankcijama ruskim i beloruskim vladinim zvaničnicima i oligarsima.