Epidemija malih boginja ne posustaje: Za samo 7 dana 30 novih slučajeva u četiri grada

Epidemija malih boginja ne posustaje: Za samo 7 dana 30 novih slučajeva u četiri grada

Od početka godine u Srbiji je registrovan 181 slučaj malih boginja (morbila), a samo za prvih sedam dana jula, u čak četiri grada prijavljen je 31 novi pacijent, pokazuju podaci najnovijeg izveštaja Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”.

U periodu od 1. jula do 7. jula ove godine registrovan je 31 slučaj morbila, i to 23 na teritoriji Novog Pazara, šest na teritoriji Beograda i po jedan slučaj u Novom Sadu i Loznici.

Na teritoriji grada Beograda registrovana su ukupno 94 slučaja morbila u okviru epidemije prijavljene 22. februara ove godine. Pored toga morbili su potvrđeni i kod dva deteta sa teritorije Republike Srpske. U Referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak” potvrđeno je 76 slučajeva, a 20 obolelih osoba su kontakti laboratorijski potvrđenih slučajeva.

Među obolelima je 28 dece mlađe od šest godina, od kojih je 25 nevakcinisano, dvoje je primilo po jednu dozu vakcine sa komponentom protiv morbila, a jedno je nepoznatog vakcinalnog statusa, 19 nevakcinisanih osoba uzrasta od 6 do 25 godina, osam potpuno vakcinisanih osoba uzrasta od 14 do 28 godina, kao i 41 osoba starija od 30 godina, od kojih je jedna potpuno vakcinisana sa dve doze vakcine protiv morbila, četiri su nepotpuno vakcinisane sa jednom dozom vakcine, jedna je nevakcinisana, a 35 je nepoznatog vakcinalnog statusa.

Komplikacija u vidu upale pluća javila se kod sedmoro obolelih.

Na teritoriji Novog Sada registrovano je šest slučajeva morbila. Oboleli su stariji od 30 godina, pri čemu je jedan nepotpuno vakcinisan jednom dozom vakcine sa komponentom protiv morbila, a pet osoba su nepoznatog vakcinalnog statusa.

U Srbiji su i dalje na snazi pooštrene mere epidemiološkog nadzora, koje traju još od 7. februara, a tako će biti sve do isteka perioda dvostruke inkubacije nakon poslednjeg registrovanog slučaja malih boginja.