Efektiva: Putnici na letu za Dizeldorf imaju pravo na odštetu, dva su načina da je ostvare

Efektiva: Putnici na letu za Dizeldorf imaju pravo na odštetu, dva su načina da je ostvare

Pravo na odštetu zbog kašnjenja leta, nematerijalnu odštetu, a neki od njih i na materijalnu imaju putnici koji su bili na letu JU324 Beograd-Dizeldorf avio kompanije Air Srbija koji je doživeo nezgodu.

Naknada za kašnjenje leta je definisana i direktivom EU i Zakonom o obligacionim i osnovama svojinsko-pravnih odnosa u vazdušnom saobraćaju objasnio je Dejan Gavrilović iz Udruženja potrošača Efektiva.

„Konkretno u ovom slučaju putnici imaju pravo na odštetu od 250 evra po putniku, jer se radi o letu koji je kasnio više od tri sata“, rekao je Gavrilović.

Drugo, dodaje on, imaju pravo na nadoknadu materijalne štete.

„Neko je, na primer, rezervisao hotel u Nemačkoj pet dana, kasnio je jednu noć, a platiće svih pet – avio kompanija mora da mu nadoknadi i tu štetu. Takođe, ako je unajmio rentakar ili slično, ali naravno – za sve to mora da priloži dokaze“, objasnio je.

Treća nadoknada je za nematerijalnu štetu, nastavlja Gavrilović.

„To je šteta za pretrpljeni strah. Jedan putnik je čak snimao testament, znači radi se o strahu visokog nivoa“, rekao je.

Jedna procedura je standarda, tj. da se uputi pisana reklamacija avio-prevozniku, kazao je.

„Naši članovi koji su pokušavali da to urade u sličnim situacijama, nisu uspeli. Air Srbija to jednostavno ne prihvati, a često se desi da ni ne odgovori. Možda će sada pod pritiskom medija biti drugačije“.

Ukoliko se to ne desi, preostaje pokretanje parničkog postupka, naglasio je.

„Sve tri vrste naknade mogu da se objedine u jedan spor, može da ga pokrene više ljudi zajedno, a mogu i pojedinačno. Pravo da pokretanje sudksog postupka je dve godine“, poručio je Gavrilović.