Danica Grujičić: Još se čekaju rezultati obdukcije, nedopustivo nepoštovanje porodilja

Danica Grujičić: Još se čekaju rezultati obdukcije, nedopustivo nepoštovanje porodilja

Ministar zdravlja Danica Grujičić izjavila je da se još čekaju rezultati obdukcije koji će pokazati uzrok smrti bebe koja je preminula nakon rođenja u bolnici u Sremskoj Mitrovici i dodala da je nedopustivo nepoštovanje porodilja.

Grujičićeva je za TV Prva navela da je neprimerena upotreba grubih reči naporođajima, fizičko nasilje i nepoštovanje porodilja i da treba da bude kažnjivo ukoliko dođe do toga.

Ona je pojasnila daobdukcijapodrazumeva i mikroskopsku analizu tkiva i da se još čeka na rezultate, dodajući da će porodica moći, ako bude osnova, da tuži lekara Lekarskoj komori Vojvodine i da pokrene parnični postupak.

Dodala je da je potrebno da se promeni način rada u zdravstvu kada se dogode neočekivane situacije.

Grujičićeva je istakla da je resorno ministarstvo, kada je saznalo zaslučaj preminule bebe, poslalo zdravstvenu inspekciju i da se Republička stručna komisija izjasnila da je neophodno napraviti stručnu proveru kvaliteta rada u Sremskoj Mitrovici.

Dodala je da, ukoliko neko nije zadovoljan ponašanjem u zdravstvenim ustanovama, prvo treba da ide kod direktora da se požali, a ako nije zadovoljan reakcijom direktora klinike, onda treba da se obrati direktoru kliničkog centra.

„To je hijerarhija. Ponašanje mora da bude adekvatno. Mi smo svi tu prvenstveno zbog pacijenata. I pacijent mora da bude uvek u centru pažnje. I pacijent mora da se toleriše čak i nekada kada nije korektan, jer su ljudi uplašeni“, rekla je ona.

Grujičićeva je dodala da postoji postupak reagovanja u određenim situacijama i dodala da će Republička stručna komisija napraviti kratke crtice onoga što svi ginekolozi i akušeri već znaju, a čega treba da se pridržavaju u radu sa pacijentima.