Brnabić: U Srbiji vakcinisano više od 42 odsto punoletnog stanovništva

Brnabić: U Srbiji vakcinisano više od 42 odsto punoletnog stanovništva

Premijerka Ana Brnabić je danas tokom posete opštini Žagubica izjavila da je u Srbiji trenutno vakcinisano oko 42 odsto punoletnog stanovništva, što je oko 2,27 miliona ljudi, kao i da je cilj da to bude najmanje 50 odsto i da se do 21. juna Srbija otvori za slavlja, svadbe, rođendane, proslave i druženje. „Da završimo sa koronom 21. juna“, poručila je Brnabić.

Premijerka je posle posete vrtića „Cvetić“ u mestu Krepoljin kod Žagubice zajedno sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom punkta za vakcinaciju u Domu zdravlja u mestu Laznici rekla da zato svi treba da se vakcinišu kako bi se pobedio koronavirus.

Poručila je građanima Žagubice da se vakcinišu jer ta opština, kako je rekla, zaostaje po vakcinaciji, sa oko 21 odsto vacinisanog stanovništva.

Dodala je da razume da je razuđena teritorija te opštine i da je teško obići, ali da će država pomoći u tome.

Brnabić je rekla da su u prvih 10 lokalnih samouprava po broju vakcinisanih uglavnom beogradske centralne opštine i da joj je drago da je u prvih 10 ušao i Niš, Užice i Priboj, kao i da jako dobro stoje Kikinda, Kladovo, Crna Trava, Sremska Mitrovica i Novi Sad.

Dodaje da manji broj vakcinisanih imaju opštine kao što su Tutin, Novi Pazar, Lajkovac, Mionica, Žagubica, Boljevac, Ražanj, Rača, Varavarin, Rekovac, LJig, Ćićevac.

„Ovo možemo samo svi zajedno, pozovite vaše prijatelje, komšije, porodicu da se vakcnišu, a mi ćemo obezbediti sve što je potrebno i da završimo sa koronom do 21. juna“, kazala je Brnabić.

Premijerka je navela da je Srbija danas zemlja sa najvećim prosečnim platama u regionu Zapadnog Balkana i dodala da se nada da ćemo do kraja godine prestići i Bugarsku u tom pogledu.

Ona je apelovala na građane da se vakcinišu, kako bismo se što pre vratili normalnom životu, a samim tim napravili još bolje ekonomske rezultate.

Brnabić je navela da je Srbija delila nesrećnu ekonomsku sudbinu regiona do 2014. godine, do 2012. bila na samom začelju, ali da je danas situcija potpuno drugačija.

„Nadam se da ćemo do kraja godine prestići i Bugarsku, kao članicu EU, po prosečnim platama. Sve je bolje, ali moramo da nastavimo da se borimo, radimo najbolje i najviše što umemo, da zaustavimo koronu, da je pobedimo, da bi se život vratio u normalu“, rekla je Brnabić odgovarajući na pitanja novinara u Žagubici.