Britanija i SAD strahuju da bi Rusija mogla da pripremi teren za upotrebu hemijskog oružja

Britanija i SAD strahuju da bi Rusija mogla da pripremi teren za upotrebu hemijskog oružja

Britanija i SAD strahuju da bi Rusija mogla da pripremi scenu za upotrebu hemijskog oružja u Ukrajini nakon što su zvaničnici Kremlja naveli bez čvrstih dokaza da su SAD podržavale program biološkog oružja u zemlji.

Sekretar za štampu Bele kuće Džen Psaki rekla je u sredu da je Rusija iznosila „lažne tvrdnje o navodnim američkim laboratorijama za biološko oružje i razvoju hemijskog oružja u Ukrajini“ i dodala da su te tvrdnje naišle na odjek u Pekingu.

„Sada kada je Rusija iznela ove lažne tvrdnje, a Kina je naizgled podržala ovu propagandu, svi bi trebalo da pazimo da Rusija eventualno upotrebi hemijsko ili biološko oružje u Ukrajini, ili da napravi operaciju lažne zastave koristeći ih“, napisala je ona na Tviteru. .

Njeni komentari su usledili nakon što su zapadni zvaničnici na brifingu rekli da „imamo dobar razlog da budemo zabrinuti zbog moguće upotrebe nekonvencionalnog oružja“ od strane Rusije, odražavajući iskustvo upotrebe hemijskog oružja tokom građanskog rata u Siriji.

Zabrinutost je delom nastala zbog toga što je rusko ministarstvo spoljnih poslova bilo angažovano na „postavljanju scene” iznošenjem „lažnih tvrdnji” o programu biološkog oružja koji deluje u Ukrajini.

Ranije u sredu, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da Rusija ima dokumente koji pokazuju da su SAD podržale program biološkog oružja u Ukrajini, uključujući kugu, koleru i antraks. Vašington i Kijev su negirali te tvrdnje, koje je Psaki opisala kao „besmislene“.

Odvojeno, rusko ministarstvo odbrane optužilo je „ukrajinske nacionaliste“ da pripremaju „provokaciju“ hemijskim oružjem u selu severozapadno od Harkova. Plan je bio da se lažno optuže ruske snage za upotrebu hemijskog oružja, dodalo je ministarstvo.

„Rusija ima iskustva u optuživanju Zapada za sama kršenja koja sama Rusija čini“, napisala je Psaki na Tviteru. „Ovo je očigledan trik Rusije da pokuša da opravda svoj dalji smišljeni, ničim izazvani i neopravdani napadi na Ukrajinu.

Zapadni zvaničnici su u više navrata upozoravali na moguću rusku upotrebu posebno smrtonosnog oružja u protekle dve nedelje, kao što su termobarične vakuum bombe koje izazivaju ozbiljna oštećenja ljudskih tela zbog intenziteta njihovih eksplozivnih eksplozija.

Ovakva visokoprofilna upozorenja sa zapada su toliko osmišljena da imaju efekat odvraćanja koliko i zasnovana na bilo kakvoj proceni da će takvo oružje zaista biti korišćeno.

Ali Rusija je pokazala očiglednu spremnost da gađa civile u ukrajinskim gradovima kao što su Harkov i Mariupolj, pošto je njena početna invazija sporo napredovala.

Direktni napadi na civile ili civilnu infrastrukturu smatraju se ratnim zločinima. Razvoj, proizvodnja i skladištenje i upotreba hemijskog oružja zabranjeni su međunarodnim ugovorom koji su potpisale 193 zemlje.

Hemijsko oružje je ipak korišćeno u najmanje 17 navrata tokom građanskog rata u Siriji, prema Organizaciji za zabranu hemijskog oružja (OPCV), koja je optužila režim Bašara el Asada koji podržava Rusija da stoji iza nekoliko visokoprofiliranih napada.
Fokus na zastoj u Kijevu prikriva uspeh Rusije na jugu Ukrajine
Opširnije

Poslednjih godina, međutim, Rusija je pokušavala da negira da je sirijski režim koristio hemijsko oružje – a u aprilu 2018, bez potkrepljujućih dokaza, optužila je Britaniju da stoji iza napada hlorom u Dumi u kojem je poginulo 40 ljudi.

Ali činjenica da je hemijsko oružje u pitanju isporučeno vazdušnim napadima navelo je OPCV da zaključi da su za to odgovorne sirijske vazduhoplovne snage.

Zapadni zvaničnici veruju da je vojno napredovanje Rusije bilo „veoma sporo” poslednjih dana, zbog većeg otpora Ukrajine od očekivanog i lošeg planiranja i logistike od strane Moskve. Ali prihvataju da ruske snage postepeno napreduju i pokušavaju da „zategnu omču“ oko Kijeva, glavnog grada.

Jedan zvaničnik je rekao da veruju da se ruska vojska „popravljala i pokušavala da izvuče pouke“ dok su njene snage napredovale ka Kijevu sa istoka, dok su istovremeno ostajale na poziciji severozapadno od grada.

Napad na Kijev bi bio „apsolutno užasan“, ali nije određen vremenski okvir da li bi to bilo moguće.

Ranije ove nedelje, Institut za proučavanje rata, američki istraživački centar, rekao je da veruje da se ruske snage postepeno povećavaju za napad na Kijev „u narednih 24-96 sati“.

Ali ostaje nejasno da li Moskva može da koncentriše dovoljno snaga da započne napad na prestonicu, koja je pre rata imala 3 miliona stanovnika.