Rusija ne traži promenu režima u Ukrajini – Ministarstvo spoljnih poslova

Rusija ne traži promenu režima u Ukrajini – Ministarstvo spoljnih poslova

Moskva nema za cilj da zbaci sadašnje rukovodstvo u Ukrajini, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, usred tekuće vojne kampanje u susednoj državi.

„Njegovi ciljevi ne uključuju okupaciju Ukrajine, uništavanje njene državnosti ili rušenje aktuelne vlade. To nije usmereno protiv civilnog stanovništva“, rekla je Zaharova novinarima na redovnoj konferenciji za novinare u sredu.

Portparolka je ponovila da Moskva želi da brani Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku, koje su se otcepile od Ukrajine ubrzo nakon puča u Kijevu 2014. Ona je dodala da Rusija traži „demilitarizaciju i denacifikaciju“ Ukrajine.

Zaharova je optužila NATO da je „preplavio” zemlju oružjem, što je stvorilo „vojnu pretnju” Moskvi.

Predsednik Volodimir Zelenski je u međuvremenu više puta rekao da Ukrajina nikada nije predstavljala pretnju Rusiji. Kijev je naveo da je ruski napad bio potpuno ničim izazvan i demantovao tvrdnje da planira da silom povrati pobunjene republike.

Rusija tvrdi da pogađa samo vojna mesta, kao što su aerodromi, jedinice protivvazdušne odbrane i radarske stanice. Ukrajina je, međutim, optužila Moskvu za teško granatiranje stambenih naselja u Kijevu, Harkovu i drugim gradovima.

Mnoge zemlje, uključujući SAD, Veliku Britaniju i zemlje članice EU, uvele su sveobuhvatne sankcije Rusiji.