Šest ruskih tenkova, jedno borbeno vozilo pešadije uništeno izvoznim protivtenkovskim projektilima u borbi za Kijev

Šest ruskih tenkova, jedno borbeno vozilo pešadije uništeno izvoznim protivtenkovskim projektilima u borbi za Kijev

Zahvaljujući izvoznim protivtenkovskim raketnim sistemima, u sredu je u bici za Kijev uništeno šest ruskih tenkova i jedno borbeno vozilo pešadije.

„Danas je u borbi za prestonicu jedna od brigada Kopnene vojske Kijevske Teritorijalne odbrane i jedna od brigada specijalne namene uništila šest tenkova i jedno borbeno vozilo pešadije okupatora“, rekao je glavnokomandujući oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni je objavio na Fejsbuku.

On je pojasnio da su ukrajinske jedinice bile naoružane protivtenkovskim projektilima „Stuhna“ i „Korsar“, koje su bile namenjene za izvoz na inostrano tržište i koje je Konstruktorski biro „Luč“ predao vojsci. Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine je takođe naglasio da su ukrajinski vojnici tokom obuke ovladali novim oblicima i metodama upotrebe jedinica, a to su asimetrična dejstva. „Trenutno, Oružane snage Ukrajine uvežbavaju ono što su naučile u realnim borbenim uslovima, uključujući teritorijalnu odbranu i snage specijalne namene“, rekao je on.

Kako je saopšteno, predsednik Putin je 24. februara najavio početak ruske invazije na Ukrajinu. Ruske trupe granatiraju i uništavaju ključnu infrastrukturu, masovno gađajući stambena područja ukrajinskih gradova i sela koristeći artiljeriju, višecevni raketni sistem i balističke rakete.

U Ukrajini je uvedeno vojno stanje i objavljena opšta mobilizacija.