Bela kuća: Rusi pod neutralnom zastavom na Olimpijskim igrama

Bela kuća: Rusi pod neutralnom zastavom na Olimpijskim igrama

Poljska je saopštila da želi da napravi koaliciju od 40 zemalja kako bi zajedno blokirali učešće ruskih i beloruskih sportista na Olimpijskim igrama 2024. godine.

Sjedinjene Američke Države podržale su napore Međunarodnog olimpijskog komiteta da se ruskim i beloruskim sportistima omogući takmičenje na Olimpijskim igrama u Parizu pod neutralnom zastavom, saopštila je Bela kuća.

“SAD je od samog početka podržavao isključenje nacionalnih sportskih tela Rusije i Belorusije iz međunarodnih sportskih saveza,” rekla je podpredsednica Bijele kuće Karine Džejn-Piere, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“U slučajevima kada sportske organizacije i organizatori događaja, kao što je Međunarodni olimpijski odbor, odluče dopustiti sportistima iz Rusije i Belorusije da učestvuju u sportskim događajima, trebalo bi biti potpuno jasno da ne predstavljaju Rusiju ili Belorusiju,” dodala je.

Iz Bele kuće su dodali da se i dalje protive bilo kakvom isticanju državnih simbola, zastava i grbova.

Američki odgovor dolazi nešto manje od sedmice nakon što je MOK odlučio da će, uprkos ruskoj agresiji na Ukrajinu, proučiti mogućnosti učestvovanja ruskih i beloruskih sportista na službenim takmičenjima, među kojima i na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.