Unija SPRS: Obrazovanje ne zanima vlasti, sve više zaraženih nastavnika

Unija SPRS: Obrazovanje ne zanima vlasti, sve više zaraženih nastavnika

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (SPRS) ocenila je da aktuelne vlasti obrazovanje „ne interesuje“, zato što je odbijen predlog sindikata da se školski raspust produži na nedelju dana i da prosvetari sa hroničnim bolestima predju u onlajn učionice.

U saopštenju te organizacije navodi se da se direktori obrazovnih ustanova žale da im je „sve teže da organizuju rad“, jer nema ko da menja vaspitače, nastavnike i ostale zaposlene zaražene korona virusa.

„Deca se ne testiraju i pojma nemamo koliko ih je bolesnih, ali pouzdano znamo da ih je mnogo. Nastavnika je u školama sve manje jer su ili kovid-pozitivni ili u izolaciji zbog članova porodice. Pojma nemamo o broju jer se podaci ne objavljuju“, dodaju u Uniji SPRS.

Ovaj sindikat ukazuje i da Krizni štab za suzbijanje COVID-19 šalje „dezorijentisane signale“ i da njemu 110.000 nastavnika i 25.000 vaspitača „ne znače ama baš ništa“.

Unija SPRS je pozvalo roditelje da pomognu prosvetnom sistemu tako što neće slati decu sa simptomima korona virusa na nastavu, proslave ili treninge.

„U školu se danas ulazi sa zebnjom, ali ne zbog neozbiljnosti nastavnika, vaspitača i učenika, već zbog dezorijentisanih signala Kriznog štaba čija je suluda strategija ‘Ako preživimo do sutra, videćemo šta dalje'“, zaključuje se u saopštenju.