Ružić: Broj obolelih od COVID-19 ne prelazi dva odsto, ne razmišljamo o zatvaranju škola

Ružić: Broj obolelih od COVID-19 ne prelazi dva odsto, ne razmišljamo o zatvaranju škola

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić kazao je da se broj zaraženih korona virusom unutar obrazovnog sistema povećava, ali da trenutno medju decom u predškolskim i školskim ustanovama udeo kovid-pozitivnih ne prelazi dva odsto.

On je u intervjuu za Blic naveo da je sličan procenat zaraženih i medju prosvetnim radnicma, te da Srbija i dalje ima dovoljan broj nastavnika za neometano funkcionisanje.

„Epidemiološka ispitivanja su pokazala da su se učenici u najvećoj meri inficirali u porodičnim i drugim kontaktima, ne toliko u školi, što govori o disciplinovanim učenicima i prosvetnim radnicima i njima dugujemo veliku zahvalnost“, kazao je Ružić.

On je dodao i da se trenutno ne razmišlja o zatvaranju škola, a da je ministarstvo spremno za sprovodjenje onlajn nastave ako epidemiološka situacija bude drastično promenjena.

Govoreći o predlozima za produženje zimskog raspusta, Ružić je naveo da je u pitanju zapravo predlog da se zimski raspust pomeri, obzirom da su raspusti u AP Vojvodini i ostatku Srbije različiti.

„I o tome se razmatra na sednicama Kriznog štaba. Ukoliko se odlučimo za to, imamo sve uslove da učenici završe školsku godinu, pri čemu je sistem nastave na daljinu sigurna osnova u svakom nepovoljnom epidemiološkom periodu“, kazao je Ružić.