Izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti stupile na snagu

Izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti stupile na snagu

Izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, stupile su na snagu danas u 14 časova, javili su beogradski mediji.

Izmene i dopune Zakona je sinoć u usvojila Skupština Srbije.

Zakon je objavljen danas u Službenom glasniku, te odluke tog zakona stupaju na snagu odmah.

Novi zakon definiše pod kojim uslovima bi vakcinacija protiv kovida-19 u Srbiji mogla da bude obavezna, šta sve smeju komunalni inspektori i milicajci, kao i čega ćemo morati da se pridržavamo u karantinu ili izolaciji.

Jedna od najvažnijih novina jeste ona u članu 33. Zakona, a podrazumeva mogućnost uvodjenja vanredne imunizacije. Danom stupanja na snagu ovog zakona vakcinacija će moći da bude preporučena ili obavezna.

Vakcinacija se naredjuje aktom ministra zdravlja, u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije, na predlog Instituta za javno zdravlje Srbije i uz saglasnost Republičke stručne komisije za zarazne bolesti.

Za sprovodjenje kaznene politike nadležni su pored sanitarne i komunalna inspekcija i milicija i za fizička i za pravna lica.

Visina kazni za nenošenje maski u zatvorenom prostoru i nepoštovanje fizičke distance, ostaće nepromenjena, 5.000 dinara za fizička lica i od 50.000 do 300.000 za pravna lica.

Zakon propisuje i kazne za one koji odbijaju obaveznu vakcinaciju u slučaju da bude uvedena.

Prema novom Zakonu, kućna izolacija je mera kojom se nalaže lečenje u kućnim uslovima i ograničava sloboda kretanja obolelim od zarazne bolesti, ali kod kojih nije utvrdjeno prisustvo nijednog simptoma ili znaka zarazne bolesti.

Ovu meru će ubuduće propisivati specijalista za infektivne bolesti ili drugi doktor u skladu sa naredbom ministra, o ćemu će morati da obavesti epidemiologa instituta koji je nadležan za odredjenu teritoriju.

Izmenama zakona regulisano je i da potvrda od epidemiologa bude dovoljan dokaz poslodavcu da radnik ne radi u utvrdjenom vremenskom periodu, a da mu pripada plata.