Američki Stejt department podržava Belu kuću koja osuđuje „direktne laži“ Rusije o hemijskom oružju u Ukrajini

Američki Stejt department podržava Belu kuću koja osuđuje „direktne laži“ Rusije o hemijskom oružju u Ukrajini

Američki Stejt department podržao je Belu kuću u osudi onoga što su nazvali Kremljovim „otvorenim lažima da Sjedinjene Države i Ukrajina sprovode aktivnosti hemijskog i biološkog oružja u Ukrajini“.

„Kao što smo sve vreme govorili, Rusija izmišlja lažne izgovore u pokušaju da opravda svoje užasne akcije u Ukrajini“, rekao je portparol Ned Prajs u saopštenju u sredu.

„Rusija je ta koja ima aktivne programe hemijskog i biološkog oružja i krši Konvenciju o hemijskom oružju i Konvenciju o biološkom oružju“, rekao je on i dodao: „Rusija ima iskustva u optuživanju Zapada za same zločine koje je sama Rusija vršenje“.

„Ova taktika je očigledan trik Rusije da pokuša da opravda dalje smišljene, ničim izazvane i neopravdane napade na Ukrajinu. U potpunosti očekujemo da Rusija nastavi da udvostručuje ove vrste tvrdnji uz dalje neosnovane optužbe“, rekao je Prajs.

Poput sekretarice za štampu Bele kuće Džen Psaki, Prajs je takođe primetio da su „takođe videli da [kineski] zvaničnici ponavljaju ove teorije zavere“.