Izvršni odbor MMF-a odobrio 1,4 milijarde dolara hitne finansijske podrške Ukrajini

Izvršni odbor MMF-a odobrio 1,4 milijarde dolara hitne finansijske podrške Ukrajini

zvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je danas isplatu od 1,4 milijarde američkih dolara (1.005,9 miliona SDR) u okviru Instrumenta za brzo finansiranje (RFI) kako bi se zadovoljile hitne finansijske potrebe i ublažio ekonomski uticaj rata.

Izvršni odbor je izrazio snažnu podršku ukrajinskom narodu.

Rat u Ukrajini je rezultirao tragičnim gubitkom života i ljudskim stradanjima. Iako su izgledi podložni izuzetnoj neizvesnosti, ekonomske posledice su već veoma ozbiljne, sa prilivom izbeglica od preko 2 miliona ljudi za samo 13 dana i velikim uništenjem ključne infrastrukture u Ukrajini. Ova isplata u okviru RFI-a, što je ekvivalentno 50 odsto ukrajinske kvote u MMF-u, pomoći će u ispunjavanju hitnih potreba za platnim bilansom koje proističu iz uticaja tekućeg rata i pružiće kritičnu podršku u kratkom roku dok će igrati katalitičku ulogu za finansiranje iz drugi partneri.

Ukrajinske vlasti su otkazale stend-baj aranžman i vlasti su izrazile nameru da rade sa MMF-om na osmišljavanju odgovarajućeg ekonomskog programa koji ima za cilj rehabilitaciju i rast, kada to uslovi dozvole. Vlasti nameravaju da ostanu u bliskoj konsultaciji sa osobljem dok nastavljaju da osmišljavaju i primenjuju efikasne mere za ublažavanje krize.

Nakon diskusije Izvršnog odbora, gđa Kristalina Georgieva, generalni direktor i predsedavajuća, dala je sledeću izjavu:

Ruska vojna invazija na Ukrajinu bila je odgovorna za ogromnu humanitarnu i ekonomsku krizu. Tragični gubitak života, ogroman priliv izbeglica i ogromno uništenje infrastrukture i proizvodnih kapaciteta izazivaju teške ljudske patnje i dovešće do duboke recesije ove godine. Potrebe za finansiranjem su velike, hitne i mogle bi značajno porasti kako se rat nastavlja.

Reakcija ukrajinskih vlasti na vanredne situacije bila je izuzetna. Uvedene su administrativne i kapitalne kontrole da bi se očuvala raspoloživost deviznih rezervi i smanjila neizvesnost u vezi sa deviznim kursom. Da bi dodatno podržala finansijsku stabilnost, Narodna banka Ukrajine je uspostavila novi instrument za likvidnost i uvela regulatorne mere odricanja. Iako su ograničenja za podizanje gotovine nametnuta, bezgotovinske transakcije nisu ograničene. Fiskalna politika se fokusirala na obezbeđivanje prioritetnih plaćanja. Ukrajina je ostala u toku sa svim dužničkim obavezama.

S obzirom na ovo izvanredno stanje, MMF je odobrio kritičnu finansijsku podršku. Ovo bi trebalo da bude od ključnog značaja u katalizaciji velike mobilizacije dodatnog finansiranja po koncesijama koje će biti potrebno da se popuni finansijski jaz i ublaži ekonomski uticaj rata. Kada se rat završi i kada se može izvršiti odgovarajuća procena štete, verovatno će biti potrebna dodatna velika podrška za podršku naporima za obnovu.

Fond izražava svoje najdublje saosećanje sa ukrajinskim narodom u ovim izuzetno teškim vremenima i ostaće blisko povezan sa ukrajinskim vlastima.