Američki ambasador pri UN kaže da je „jasno da gospodin Putin ima plan da uništi i teroriše Ukrajinu“

Američki ambasador pri UN kaže da je „jasno da gospodin Putin ima plan da uništi i teroriše Ukrajinu“

Američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild rekla je da je „jasno da gospodin Putin ima plan da uništi i teroriše Ukrajinu“, dodajući da su Sjedinjene Države „zabrinute da svet treba da bude spreman za veoma dug i veoma težak put napred.”

„Ako su nam poslednje dve nedelje išta pokazale, to je da ukrajinski narod neće odustati. I mnogi sami Rusi, uključujući mnoge ruske vojnike, ne žele ovaj rat“, rekao je Tomas-Grinfild na sastanku Saveta bezbednosti UN.

Tomas-Grinfild je dodao da je „Putin očigledno spreman da žrtvuje živote hiljada ruskih vojnika da bi ostvario svoje lične ambicije“.

„Upozoravamo Moskvu nedeljama da će Rusija na kraju biti slabija, a ne jača za pokretanje ovog rata. Ovo se već pokazuje tačnim“, rekla je ona. „Pitanje je koliko je razaranja predsednik Putin spreman da izazove zbog ove ogromne greške.

U svom obraćanju, Tomas-Grinfild je rekla da su SAD „ogorčene zbog povećanih izveštaja o napadima Moskve koji štete ukrajinskim civilima u njenom ničim izazvanom i neopravdanom ratu protiv ukrajinskog naroda“, i izrazila sve veću zabrinutost „zbog zaštite civila u ovom sukobu, posebno žena i devojke koje su podložne rodno zasnovanom nasilju, LGBTKI Ukrajinke, kao i ukrajinsku populaciju starijih odraslih osoba i osoba sa invaliditetom.”

Ona je rekla da joj je poljski kolega rekao da joj 100 izbeglica u minuti prelazi iz Ukrajine u Poljsku.

„Takođe pozivamo na zaštitu i brigu za svu ranjivu decu, uključujući razdvojenu decu i decu bez pratnje i onu u institucionalnom zbrinjavanju“, rekao je Tomas-Grinfild i dodao: „Deca nikada, nikada ne bi trebalo da budu uključena u sukobe – tačka“.

„Deca nikada ne bi trebalo da budu uključena u sukobe. Oni moraju biti zaštićeni“, ponovila je ona.

„Kao što je saopštio UNICEF, već znamo da je na desetine dece ubijeno u Putinovom ratu. I dok radimo na potvrđivanju slučajeva, znamo da su stvarni brojevi zapravo daleko veći“, rekla je ona. „Mala deca su takođe teško traumatizovana nasiljem i razaranjem. Bili su svedoci toliko stvari do te mere da su prestali da govore. Fizičke i psihičke rane ovog rata biće dugotrajne.”

Tomas-Grinfild je opisao ukrajinske gradove „pod opsadom, pod nemilosrdnim ruskim granatiranjem“.

„Bolnice ostaju bez zaliha, hrane je sve manje, a civilne žrtve su sve veće, dok najugroženije grupe – oni sa invaliditetom, stariji, deca – i dalje snose najveći teret patnje. Videli smo opsadu i ranije – od Lenjingrada do Alepa. To su tragedije ogromnih razmera“, rekla je ona.

Tomas-Grinfild je pozvao Moskvu da pruži „čvrstu, jasnu, javnu i nedvosmislenu posvećenost da omogući i omogući trenutni, neometan humanitarni pristup humanitarnim partnerima u Ukrajini“.

„Vrlo konkretno, pozivamo Rusku Federaciju da pristane i u dobroj nameri poštuje ukrajinske predloge za vremenski ograničen humanitarni bezbedan prolaz na određenim, dogovorenim lokacijama. Pozivamo na uspostavljanje sistema obaveštavanja na nivou zemlje koji će olakšati bezbedno kretanje humanitarnih konvoja i letova“, rekao je Tomas-Grinfild.

Ona je takođe pozvala „Rusiju da promeni kurs, povuče svoje snage, deeskalira diplomatskim putem“ i rekla da SAD podržavaju „poziv Ukrajine na prekid vatre“.

„U međuvremenu, pozdravljamo one koji čine sve što je u njihovoj moći da ublaže patnju koju je Putin naneo ukrajinskom narodu“, rekla je ona.

Ona je napomenula da SAD „blisko sarađuju sa Vladom Ukrajine, susednim zemljama i međunarodnim organizacijama, uključujući one unutar sistema UN, kako bi nadgledale situaciju i radiće sa njima na rešavanju humanitarnih potreba kako u Ukrajini tako i u regionu“.

„Kakav god da bude ruska invazija, moramo učiniti sve – i sve naglašavam – sve što možemo da uradimo da pomognemo narodu Ukrajine“, rekao je Tomas-Grinfild.

„Kijev i dalje stoji, a mi smo uz Kijev“, zaključila je ona. „Mi stojimo uz Ukrajinke.