Žovkva: Nema argumenata protiv davanja statusa Ukrajini

Žovkva: Nema argumenata protiv davanja statusa Ukrajini

Zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Ihor Žovkva smatra da trenutno nijedan lider Evropske unije nema prave argumente zašto bi Ukrajini trebalo uskratiti status kandidata za članstvo u EU, ali se vode rasprave o tome koliko brzo će takva odluka biti doneta.

„Inače, od bilo kog lidera ne čujemo argumente zašto se ovaj status ne može dati. Nema racionalnih argumenata. Nažalost, postoje rasprave o vremenu i brzini donošenja takve odluke, ali još imamo vremena. i mi ćemo vredno raditi“, rekao je Žovkva tokom opštenarodnog teletona, prenosi Ukrinform.

Prema njegovim rečima, pošto takve odluke često donose lideri na osnovu stavova svojih parlamenata, Ukrajina će uskoro nastaviti sastanke sa predstavnicima parlamenata kako bi ih ubedila da podrže našu državu po ovom pitanju.

U maju su predsednik Vrhovne rade Ruslan Stefančuk i njegovi zamenici bili u radnim posetama Evropskoj uniji kako bi dobili podršku za status kandidata Ukrajine za članstvo u EU. Vladina grupa na čelu sa Kabinetom potpredsednice Vlade za evropske i evroatlantske integracije Olhe Stefanišine i grupa iz kabineta predsednika vrše paralelne posete.

Kako je saopšteno, očekuje se da će Evropski savet na sastanku u Briselu 23-24. juna razmotriti molbu Ukrajine za članstvo u EU i doneti odluku o dodeli Ukrajini statusa kandidata za članstvo u EU.

Ukrajina je 9. maja predala drugi deo upitnika za dobijanje statusa zemlje kandidata za pristupanje Evropskoj uniji.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je 18. aprila uručio prvi deo upitnika Matiju Masikasu, šefu Delegacije EU u Ukrajini. Upitnik je ukrajinskoj strani dostavila lično predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen tokom posete Kijevu 8. aprila.