Andriuščenko: Rusi pripremaju živi štit od stanovnika Mariupolja

Andriuščenko: Rusi pripremaju živi štit od stanovnika Mariupolja

U Mariupolju će ruske snage graditi jeftine stambene zgrade, smestiti ljude koji su izgubili svoje domove i napraviti od njih živi štit za odbranu, rekao je savetnik gradonačelnika Mariupolja, Petro Andriuščenko.

„Okupacione vlasti planiraju da grade montažne stambene zgrade po tehnologiji sličnoj izgradnji tržnih centara kao što je Metro. U suštini, privremena metalna kabina slična velikoj kabini. Međutim, ovo nije glavna stvar. Nekoliko stotina metara od kuća okupatori spremaju liniju odbrane, kopaju tešku tehniku. Takva lokacija onemogućava izvođenje artiljerijskih udara na utvrđenja okupatora“, objavio je na Telegramu Andriuščenko.

On je napomenuo da su informacije o početku utvrđivanja i izgradnje između pijace Azovski i zgrade bivšeg supermarketa OBI nedavno stigle od lokalnog stanovništva. Kasnije su okupacione vlasti počele sa opreznim najavama rekavši da je u pitanju izgradnja „modularnih kuća za beskućnike Mariupoljaca“. U stvari, planirano je da se ljudi koji su izgubili domove usled ruske agresije cinično koriste kao živi štit.

Mariupolj doživljava jednu od najvećih humanitarnih katastrofa izazvanih agresijom Rusije. Grad je gotovo potpuno uništen neprijateljskim granatiranjem.

Trenutno, Mariupolj nema normalno snabdevanje strujom, vodom i gasom. Od početka ra, u gradu je poginulo do 22.000 civila. Danas u blokiranom gradu boravi više od 100.000 ljudi. Postoji opasnost od ekoloških i epidemijskih katastrofa.