U Viljnusu otvoren prvi ukrajinski centar EU za raseljena lica

U Viljnusu otvoren prvi ukrajinski centar EU za raseljena lica

U litvanskoj prestonici otvoren je prvi ukrajinski centar u Evropskoj uniji za građane koji su bili prinuđeni da napuste Ukrajinu.

Kulturni centar je nastao na inicijativu prve dame Ukrajine Olene Zelenske i prve dame Litvanije Diane Nausediene, saopštila je pres-služba Ukrajinskog predsednika.

„Kada smo planirali otvaranje ovog centra sa koleginicom, da kažem, sa mojom prijateljicom i velikom prijateljicom Ukrajine Dianom Nausediene, želeli smo da Ukrajinci koji su zbog rata bili primorani da dođu u Litvaniju imaju istinski zavičajno mesto. da će centar biti mesto gde je moguće obratiti se o bilo čemu – pomoći ili komunikaciji. Da ovde možete da studirate, da provodite slobodno vreme, da se pridružite nekom kulturnom događaju ili edukativnom kursu“, rekla je Zelenska na video linku iz Kijeva. .

Od ukrajinskog centra se očekuje da postane mesto edukacije, karijernog vođenja, psihološke pomoći, rekreacije dece, omladine i odraslih. Ovde možete ostaviti decu za vannastavne aktivnosti, pohađati predavanja, edukativne kurseve ili uživati u hobijima. Centar će takođe biti platforma za kulturnu diplomatiju između zemalja, predstavljaće Ukrajinu, njenu kulturu i identitet u Litvaniji, učestvovaće u akademskim aktivnostima, održavati kreativne sastanke, koncerte ili druge događaje.

„Zajedno sa našim partnerima, obećali smo da ćemo aktivno sarađivati i činiti sve što je moguće da se Ukrajinci osećaju bezbedno u Litvaniji, da dobiju medicinsku i socijalnu pomoć, obrazovne usluge i, što je najvažnije, da Ukrajinci neguju svoju kulturu i očuvaju vitalnost nacije. rekla je Diana Nausediene.

Prostorije za centar obezbedio je Univerzitet Vitautas Veliki. Algirdas Kumža, bivši ambasador Litvanije u Ukrajini, potpisnik litvanskog akta o nezavisnosti, došao je na čelo Ukrajinskog centra u Viljnusu.

Prva dama Litvanije, ambasador Ukrajine u Republici Litvaniji Petro Bešta i rektor Univerziteta Vitautas Magnus Juozas Augutis presekli su simboličnu vrpcu na ceremoniji otvaranja.

Republika Litvanija je od početka rata u Ukrajini primila više od 50.000 Ukrajinaca.