Zelenski naredio ukrajinskoj televiziji da sprovede „danonoćni informativni maraton“

Zelenski naredio ukrajinskoj televiziji da sprovede „danonoćni informativni maraton“

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao je zakon kojim se uvodi „jedinstvena informativna politika“ koja predviđa spajanje svih nacionalnih informativnih TV kanala u jedinstven „24-satni informativni maraton“.

Pozivajući se na vanredno stanje, dekret koji je lider potpisao 19. marta kaže da je cilj borba protiv „aktivnog širenja dezinformacija od strane države agresora (Rusije)“.

Prema tekstu odluke Saveta bezbednosti i odbrane, jedinstvena informaciona politika je neophodna da bi se „govorila istina o ratu” i predstavlja „prioritetno pitanje nacionalne bezbednosti” usred vojne ofanzive Moskve koja je u toku.

Vojno stanje u Ukrajini je uvedeno 24. februara, na dan kada je Moskva započela vojni napad na zemlju, i biće na snazi najmanje do kraja aprila.

Novi kanal će biti poznat kao „Jedinstvene vesti #UArazom“, prema uredbi.

Savet je naredio spajanje „svih nacionalnih TV kanala sa emisionom mrežom koja se sastoji uglavnom od informativnih“ i analitičkih programa u jedan informativni kanal koji radi non-stop. Nova politika je stupila na snagu odmah nakon odobrenja predsednika.

Rusija i Ukrajina dosledno su jedna drugu optuživale za širenje dezinformacija usred rata koji je u toku.

Implementacija „jedinstvene informativne politike“ došla je istog dana kada je Zelenski, takođe pozivajući se na vanredno stanje, najavio potez da stavi van zakona 11 političkih partija, uključujući drugu po veličini skupštinsku grupu, Opozicionu platformu – Za život, zbog njihovih „veza“ sa Rusijom.

Ranije ovog meseca, ruski poslanici su usvojili zakon koji zabranjuje širenje „lažnih vesti“ o vojnoj operaciji Moskve. Oni koji su po zakonu krivi mogli bi biti stavljeni iza rešetaka do 15 godina. Ruski medijski regulator Roskomnadzor takođe je blokirao pristup nekoliko liberalnih novinskih kuća, uključujući radio Eho Moskvi, TV kanal Dožd i veb stranicu na ruskom jeziku Meduza sa sedištem u Letoniji.

Odgovarajući na ukrajinsku zabranu političkih partija u nedelju, predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin optužio je Kijev da pokušava da „začepi usta“ ljudima koji se s tim ne slažu. U međuvremenu, bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev sarkastično je primetio da je Zelenski „napravio još jedan korak ka zapadnim idealima demokratije“.

Moskva je napala Ukrajinu krajem februara, nakon sedmogodišnjeg sukoba zbog neuspeha Kijeva da sprovede uslove sporazuma iz Minska i konačnog priznanja republika Donbasa sa prestonicama u Donjecku i Lugansku od strane Rusije. Protokoli uz posredovanje Nemačke i Francuske bili su osmišljeni da regulišu status tih regiona u okviru ukrajinske države.

Rusija je sada zahtevala da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.