Sva četiri velika naftna preduzeća obustavljaju nove investicije u Rusiji

Sva četiri velika naftna preduzeća obustavljaju nove investicije u Rusiji

Veatherford International, Halliburton, Schlumberger i Baker Hughes su pod prijetnjom zapadnih sankcija.

Globalni giganti koji se bave servisiranjem naftnih polja otkrili su planove za zaustavljanje novih investicija u Rusiji kao odgovor na američke sankcije zbog vojne operacije te zemlje u Ukrajini.

Američko-irski Veatherford International je postala najnovija takva kompanija koja se povinovala trendu odustajanja.

„Nakon implementacije sankcija 24. februara 2022. godine, zaustavili smo isporuke i odmah obustavili bilo kakve nove investicije ili primenu nove tehnologije u Rusiji“, navodi se u saopštenju kompanije i dodaje da trenutno nema aktivnih zajedničkih preduzeća ili partnerstva u zemlji.

U njemu se navodi da će ostati u skladu sa razvojnim okruženjem sankcija i nastaviti da ispunjava postojeće ugovorne obaveze u okviru važećih međunarodnih zakona i sankcija.

U subotu su američke kompanije Halliburton i Schlumberger saopštile da su obustavile svoje operacije u Rusiji kao odgovor na američke sankcije.

Haliburton je rekao da je odmah zaustavio sve buduće poslove i da će obustaviti svoje poslovanje u zemlji, pošto je već prekinuo isporuke sankcionisanih delova i proizvoda.

Schlumberger je rekao da je obustavio nove investicije i primenu tehnologije, ali nastavlja sa postojećom aktivnošću u skladu sa međunarodnim zakonima i sankcijama.

Bejker Hjuz sa sedištem u Hjustonu najavio je sličan potez, navodeći da je neophodno da se odgovori na američke kazne protiv Rusije zbog Ukrajine.