Zelenski je zabrinut da će novi britanski premijer manje podržati Ukrajinu od Džonsona

Zelenski je zabrinut da će novi britanski premijer manje podržati Ukrajinu od Džonsona

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izrazio je zabrinutost da bi novi premijer Velike Britanije mogao da smanji podršku Ukrajini u odnosu na Borisa Džonsona.

Kako prenosi „Evropska istina“, Zelenski je to rekao u intervjuu za britanski televizijski kanal TalkTV, čije fragmente citiraju Tajms i AFP.

„Iskreno, to me brine. Voleli bismo da imamo barem isti nivo podrške… jer je moj lični odnos sa Borisom ubrzao nivo britanske podrške koji je pružen. Britanci su bili lideri u takvoj podršci“, rekao je šef države.

Zelenski je takođe izrazio nadu da će „veliki prijatelj Ukrajine“ Džonson ostati na istaknutom mestu u britanskoj politici.

„Želim da bude negde u (britanskoj) politici i da bude u stanju da drži određenu poziciju. Ne želim da nestane, ali odluka je u rukama britanskog naroda. Ali siguran sam da će, bez obzira na poziciju, Džonson Drži, on će uvek biti uz Ukrajinu. Ovo mi je od srca“, rekao je on.

Govoreći o Džonsonovim kandidatima Rišiju Sunaku i Liz Trus, Zelenski je rekao da bih „bio srećan da sarađujem veoma blisko, kao što smo navikli sa Borisom“.

„Isti bliski odnosi sa Velikom Britanijom i Ukrajinom. Znam da ova dva kandidata imaju veliko poštovanje, i da imaju podršku naroda i društva Velike Britanije. Znamo za tu podršku. Znamo za pozitivnu moć ovih lidera. “, dodao je predsednik Ukrajine.

Rekao je da je već razgovarao sa Liz Trus kao sekretarom spoljnih poslova u Džonsonovoj vladi, ali da će sarađivati sa bilo kojim kandidatom ako on ili ona pobedi.

Podsetimo, Tajms je 23. jula, pozivajući se na izvore u kabinetu britanskog premijera, objavio da će se Boris Džonson, koji je podneo ostavku, ubuduće vratiti na mesto šefa vlade.

Pogledajte i video kako je Boris Džonson otišao u ukrajinsku vojsku, koja se obučava u Britaniji.