Švedska bi mogla da uvede privremeni porez na finansiranje odbrane

Švedska bi mogla da uvede privremeni porez na finansiranje odbrane

Švedski ministar odbrane Peter Gulkvist predložio je u sredu da bi zemlja mogla da uvede privremeni porez za najbogatije, u cilju povećanja finansiranja sektora odbrane, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na Aftonbladet.

„Može se zamisliti određeni oblik privremenog poreza“, rekao je Gulkvist, ne precizirajući kako bi to funkcionisalo.

Ministar je dodao da će taj porez doneti „mnogo milijardi” kruna za proširenje odbrambenih sposobnosti Švedske: „Mislim da je važno u ovom kontekstu reći da ne možete samo da živite i trošite novac, već morate i da imate prihod.

Gulkvist je napomenuo da bi porez mogao biti uključen u predizborni program vladajuće Socijaldemokratske partije u kontekstu izbora koji će se održati na jesen.

„Oni koji žive u najboljim uslovima treba da doprinesu finansiranju. Ovo je pitanje pravde. Mislim da je ovo prilika da najbogatiji daju doprinos sa povećanim efektom“, dodao je šef švedskog Ministarstva odbrane.

Švedska vlada je u martu odlučila da poveća potrošnju za odbranu za približno 3 milijarde švedskih kruna (318,17 miliona dolara) ove godine, jer nastoji da ubrza ponovno naoružavanje nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Osim toga, Švedska je, u kontekstu ruske agresije, zajedno sa Finskom odlučila da postane članica Severnoatlantske alijanse.